Még tavaly december elején állíttatta le határozatlan időre a halászatot a Balatonon a Vidékfejlesztési Minisztérium, aminek következményeként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Füstös Gábor benyújtotta felmondását. Azóta csak a Sió-zsilip megnyitása miatt engedélyezték a tavi halászatot, ám a halgazdálkodási cég csak például az angolnákat csapdázhatta.
A tó körüli vendéglősök háborognak, mivel halászat híján hivatalosan nem juthatnak balatoni halhoz, a horgászok ugyanis nem adhatják el zsákmányukat az éttermeknek. Sokan ezért feketén vásárolnak, vagy külföldről, Kazahsztánból, Törökországból vesznek fagyasztott fogast, miközben a balatonira az ország más részein is nagy igény mutatkozna.
A lapunknak nyilatkozó étterem-tulajdonosok szerint nemcsak a halászat engedélyezésére, de halfeldolgozókra és halpiacokra is szükség volna, utóbbi hasznossága mellett turisztikai látványosságként sem volna utolsó. Egyöntetű vélemény, hogy a tiltás akaratlanul is a rapsicokat hozta helyzetbe, mert sok vendéglő inkább vállalja a kockázatot, és megveszi feketén a Balatonból kifogott halat. A vendéglősök magáncégeknek is engedélyeznék a halászatot, a lépéssel, valamint kemény ellenőrzéssel és szankciókkal megszüntethető volna a rapsickodás is, és munkahelyeket is lehetne teremteni.
További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.