Kazah fogas a balatoni tányéron

Megszűnhetne a rapsickodás is, ha normális keretek közé kerülne a halászat.

Velkei Tamás
2014. 05. 13. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még tavaly december elején állíttatta le határozatlan időre a halászatot a Balatonon a Vidékfejlesztési Minisztérium, aminek következményeként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, Füstös Gábor benyújtotta felmondását. Azóta csak a Sió-zsilip megnyitása miatt engedélyezték a tavi halászatot, ám a halgazdálkodási cég csak például az angolnákat csapdázhatta.

A tó körüli vendéglősök háborognak, mivel halászat híján hivatalosan nem juthatnak balatoni halhoz, a horgászok ugyanis nem adhatják el zsákmányukat az éttermeknek. Sokan ezért feketén vásárolnak, vagy külföldről, Kazahsztánból, Törökországból vesznek fagyasztott fogast, miközben a balatonira az ország más részein is nagy igény mutatkozna.

A lapunknak nyilatkozó étterem-tulajdonosok szerint nemcsak a halászat engedélyezésére, de halfeldolgozókra és halpiacokra is szükség volna, utóbbi hasznossága mellett turisztikai látványosságként sem volna utolsó. Egyöntetű vélemény, hogy a tiltás akaratlanul is a rapsicokat hozta helyzetbe, mert sok vendéglő inkább vállalja a kockázatot, és megveszi feketén a Balatonból kifogott halat. A vendéglősök magáncégeknek is engedélyeznék a halászatot, a lépéssel, valamint kemény ellenőrzéssel és szankciókkal megszüntethető volna a rapsickodás is, és munkahelyeket is lehetne teremteni.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.