időjárás 15°C Jusztina 2022. szeptember 26.
logo

Előrelépés a határon túli magyar alkotóknak elkülönített keret

SZN
2014.07.25. 18:12

A Kós Károly Kollégium szerint jelentős előrelépés a külhoni magyar alkotóknak elkülönített pénzügyi keret.

Barlay Tamás, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának tanácsadó testületeként működő KKK alelnöke a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pénteki rendezvényén az MTI-nek nyilatkozva felidézte: két évvel ezelőtt Tusványoson jelentették be a kollégium megalapítását.

Összegzése szerint számos, nemzetstratégiai szempontból fontos médiaelképzelés született a testület kebelén belül. Szép lassan „beszivárogtak” az ötletek és a szóhasználat a rendszerbe – mondta. Az elmúlt két év eredményei között említette, hogy újra csatasorba állt a tudósítói hálózat, amely képzett fiatalokkal is bővült. „További cél, hogy még inkább egységes egészként kell a Kárpát-medencére tekinteni, és minden műsorba be kell épülnie az össznemzeti tematikának” – fogalmazott, és kitért arra, hogy az elszakított országrészekből érkező hírek már most is szervesen illeszkednek a csonka ország eseményei közé.

Maksay Ágnes, a kollégium másik alelnöke, a kolozsvári Video Pontes stúdió vezetője hozzátette, hogy sok politikus, továbbá civil szervezetek képviselői úgy járnak vissza Tusnádfürdőre, hogy megszólalásaikat számadásként kezelik. Jelezte: évről évre a KKK itt ad számot arról, milyen előrelépések voltak a tudósítói hálózatnál, illetve szakmai téren. Az elmúlt évben jelentős haladás történt a műszaki fejlesztések területén, és a székelyudvarhelyi és kolozsvári stúdiók mellett Dunaszerdahelyen és Szabadkán is létrehoztak élő beszélgetésre, bejelentkezésre alkalmas stúdiókat. Jelenleg folyik hasonló stúdió kialakítása Kárpátalján is – jelezte.

Szavai szerint nagyon fontos a KKK kezdeményezésére induló, a külhoni magyarság médiafogyasztási szokásairól szóló felmérés, amelyet az idei Tusvásnyoson jelentettek be. A felmérés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának Médiatudományi Intézetével együttműködésben valósulhat meg, és képet adhat arról, hogy a közmédia csatornáit kik és milyen mértékben fogyasztják.

Kitért arra is: a Médiatanács mecenatúraprogramján belül javaslatukra határon túli keretet különítenek el, ezáltal a külhoniak is rendszeresen ott lehetnek a pályázati kiírásokon a magyarországi alkotókkal együtt.

A Kós Károly Kollégium alapító ülését 2012 augusztusában tartották, a kollégium az MTVA vezérigazgatójának külhoni ügyekben illetékes tanácsadó testülete. Elnöke az MTVA vezérigazgató-helyettese, tagjai között van a mindenkori külhoni műsorok főszerkesztője, a határon túli különmegbízott, a területért felelős kommunikációs munkatárs, a Duna Televízió egyik munkatársa, valamennyi külhoni régióból egy-egy, Erdély-Partiumból pedig két médiaszemélyiség.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.