Döntött a kormány: felszámolják az azbesztszennyezést

Elszállítják a hulladékot Lőrinci-Zagyvaszántó térségéből.

RZ
2014. 12. 19. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a szennyezett hulladék szétszóródásának és a szennyezés továbbterjedésének megakadályozását, valamint a hulladék elszállítását haladéktalanul meg kell kezdeni, az ehhez szükséges intézkedések megkezdődtek. A kialakult környezeti-egészségügyi helyzet megszüntetésére, a veszélyes hulladék mielőbbi elszállítására és ártalmatlanítására szükséges forrást a kormány biztosítja – közölték. Emellett szükséges a veszélyes hulladék felhalmozódásával kapcsolatos felelősségi viszonyok haladéktalan feltárása, valamint a bajbajutottak emberséges megsegítése, áll a közleményben.

A két településen a Selypi Cementgyár 2004-es bezárása óta számos betegség jelent meg, a helyi lakosok ezt a visszamaradt azbesztszennyezésnek tulajdonítják. Az ügyben per is zajlik a Fővárosi Törvényszéken, amelyben selypi cementgyár környékén élő, azbesztózis miatt megbetegedett emberek perlik az államot.

A jövő nemzedékek szószólója idén szeptemberben nyilatkozatot adott ki a lőrinci azbesztszennyezésről, súlyosan aggályosnak nevezte, hogy az eredetileg tervezetthez képest folyamatosan csökkenő előirányzatok miatt elhúzódik az eleve fél évszázadosra tervezett környezeti kármentesítési folyamat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.