Éhesek a magyarok a jogi ismeretekre

A Századvég által megkérdezettek többségének fontos, hogy a hétköznapokban tisztában legyenek az alapvető dolgokkal.

MNO
2014. 12. 10. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapítvány idén is közvélemény-kutatást végzett, amelyben azt vizsgálta, hogy az állampolgároknak mennyire fontosak az alapvető jogi ismeretek, milyen élethelyzetekben igényelnek jogi tájékozottságot és mekkora bizalommal viseltetnek a joggal foglalkozó emberek és szervek felé.

Összességében megállapítható, hogy a társadalom többségének fontos, hogy a mindennapokban előforduló élethelyzeteikben tisztában legyenek az alapvető jogi ismeretekkel – hangsúlyozták. A leggyakrabban előforduló ilyen élethelyzetek közé tartoznak a munkaviszonyok, a családi viszonyok, a szerződéses viszonyok, a pénzügyi szolgáltatások, az ingatlan- és gépjárműügyek, valamint a bírósági és közigazgatási eljárások, így a kutatásban ezeket vizsgálták.

Közölték: a válaszadók több mint fele (54 százalék) szükségesnek tartja az alapvető jogi ismereteket, és mindössze 15 százalék az aránya azoknak, akik ezeket nem tartják fontosnak. Közel egyharmaduk bizonytalan a választ illetően, amely mögött – az iskolázottsági és más szociális jellemzők alapján – leginkább az ismeretlentől való általános idegenkedés állhat.

A megkérdezettek véleménye szerint az ügyvédek, jogtanácsosok és közjegyzők tanácsadásai a legmegbízhatóbbak, mivel ezek a tájékoztatások egyértelműen a személyes bizalmon alapulnak. Emellett az állami szervekkel szemben is jelentős a bizalom, a hatósági eljárásokban ráadásul ebben az esetben törvényi kötelezettség az ügyfelek tájékoztatása jogaikról és kötelességeikről. A polgárok több mint fele a személyes tájékoztatásban bízik.

A válaszadóknak csak egyötöde értékelte úgy, hogy sehol sem használ vagy igényel jogi ismereteket.

A Századvég Alapítvány szerint a gazdasági válság, a devizahitelek és a bankok elszámoltatása miatt nem meglepő, hogy a legtöbben (több mint 50 százalék) a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban igényelnek részletesebb tájékoztatást. Ebben az összefüggésben ugyancsak sokan említették az ingatlan- és gépjárműügyeket (közel 50 százalék), ami összefügg azzal, hogy ezekhez sok esetben pénzügyi szolgáltatások kapcsolódnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.