Fényárban fog úszni Esztergom ékessége

Ismét működik az esztergomi bazilika díszkivilágítása, a fények péntek este gyulladtak ki újra.

TK
2014. 12. 13. 20:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az önkormányzat által felkért helyi szakember átvizsgálta az utóbbi években elhanyagolt díszvilágítási rendszert, majd a bazilika gondnokságával egyeztetve a helyhatóság intézkedett arról, hogy „esténként ismét fényárban fürödjön Esztergom ékessége” – közölte Facebook-oldalán Romanek Etelka (Fidesz–KDNP) polgármester.

A közlés szerint a díszvilágítás karbantartását korábban teljesen elhanyagolták, emiatt annak egy része, az úgynevezett falfestő világítás egyelőre nem helyezhető üzembe, az épületet megvilágító reflektorok többsége azonban biztonsággal üzemeltethető.

A bazilika fényei az ünnepi időszakban január 6-ig, azaz vízkeresztig mindennap kigyulladnak majd, ezután pedig elvégzik a díszkivilágítás teljes karbantartását, hogy „a jövőben biztosítva legyen a város jelképének méltó esti megvilágítása”.

A magyar katolikusok főtemplomának díszkivilágítása 2005 nyarán 112 millió forintért készült el, a Magyar Turizmus Zrt. és az akkori kulturális tárca beruházásában, majd térítésmentesen az önkormányzat tulajdonába került.

Anyagi nehézségek miatt az önkormányzat 2009 októberétől időközönként szüneteltette a város díszkivilágítását, amely 2012. júniustól szeptemberig működött utoljára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.