Folyamatban van az erdőkben okozott károk felmérése

Bő 50 ezer hektár állami erdő károsodott az ónos eső miatt.

MA
2014. 12. 10. 22:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára azt követően nyilatkozott erről, hogy egyeztetett az Országos Erdészeti Egyesület, az Országos Természetjárók Szövetsége valamint a Pro Silva Hungaria képviselőivel az erdőket ért jégkárokról és azok felszámolásáról.

Bitay Márton elmondta: a legnagyobb mértékben a Pilis, a Börzsöny és a Bükk erdei károsodtak, néhol oly mértékben, hogy az erős, fiatalos bükköst újra kell telepíteni. A károk felmérése még folyamatban van, először ugyanis az emberi életet kellett menteni, jelenleg a magán- és turistautak felszabadítása zajlik, és csak miután ezzel végeztek, akkor kezdődik a kárfelmérés.

Jelentős faállomány sérült, sok helyen nem terveztek erdészeti munkát és kitermelést, ami többletköltséggel jár, mint ahogy a fák pótlása is. A költségeket csak a károk felmérése után lehet megbecsülni. A szaktárca arra törekszik, hogy az erdővel borítottsági arány ne változzon. Hozzátette: az erdőkben gyakran előfordul vis maior helyzet, az erdőgazdaságok azonban széles körű társadalmi összefogással orvosolni tudják a problémákat.

Bitay Márton hangsúlyozta, hogy a társadalmi szervezetekkel együtt arra kérnek mindenkit: az érintett erdőkben halasszák el a túrákat, mert balesetveszélyesek.

Beszámolt arról is, hogy a szerdai megbeszélésen felállították a kárfelmérés, veszélyhelyzet-elhárítás és helyreállítás menetrendjét. Többek között arról konzultáltak, hogyan lehet a károsodott turistaútvonalakat és közjóléti funkciókat helyreállítani. Az Erdészeti Egyesület képviselőivel pedig arról cseréltek eszmét, hogy miként lehet megelőzni az erdőkben a másodlagos károkat (például egyes gombafajok elszaporodását) és a felújításokat a lehető legtermészetesebb módon elvégezni.

A következő találkozó a jövő héten lesz a szaktárca és a társadalmi szervezetek képviselői között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.