Gyurcsány Ferenc már nem emlékszik

„Én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda pénz, Európából nem nagyon. Ahonnan meg vándorolt, azt jobb, ha nem tudjuk.”

2014. 12. 16. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista párt egykori pénztárnoka a 18 milliárdos gabonaáfa-csalási ügy koronatanújának, Dömény Zoltánnak a naplóbejegyzéseire reagált. Ismeretes, a felvidéki vállalkozó azt állította, a hálózatot a Gyurcsány-kormány idején az MSZP építette ki, és a pénzek egy része a szocialisták pártkasszájába került. Azt viszont Puch László nem zárta ki, hogy Dömény kapcsolatban állt MSZP-közeli emberekkel. A Célpont felidézte, hogy Gyurcsány tavaly októberben még azt mondta: „Én voltam ennek a pártnak az elnöke, sok helyről vándorolt oda pénz, Európából nem nagyon. Ahonnan meg vándorolt, azt jobb, ha nem tudjuk.” Most azonban, hogy Dömény állításai nyilvánosságra kerültek, Gyurcsány már azt nyilatkozta: nem tudja, hogy áfacsalásból származó pénzek vándoroltak-e az MSZP-hez.

Dömény Zoltánról a Privát Kopó portál szeptemberben írta meg, hogy többször találkozott Szlovákiában és Magyarországon Welsz Tamással, aki bizalmas kapcsolatot ápolt az MSZP korábbi elnökhelyettesével, Simon Gáborral. A nyomozó hatóság szerint bissau-guineai útlevelet is szerzett Simonnak. Sőt, a házában széfje volt, amelyből a házkutatáskor egy fedősztori is előkerült a volt MSZP-s politikus bécsi bankszámlán titokban parkoltatott 240 millió forintnyi devizájához. Welsz Tamás márciusban öngyilkos lett azután, hogy bizonyítékokat adott át a hatóságnak.

Az áfacsalási ügy lényege: 2009 és 2012 között sok ezer tonna gabonát utaztattak papíron egy több gazdasági társaságból álló szlovák–magyar–cseh cégláncolaton keresztül, és nem fizettek áfát. Ezzel mintegy 18 milliárdos kárt okozhattak a költségvetésének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.