Hétfőn országos útlezárással tiltakoznak a szakszervezetek

Többek között a korkedvezményes nyugdíj eltörlése és a cafeteria adóterhei miatt demonstrálnak.

MA
2014. 12. 10. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta, hogy a közös demonstrációhoz csatlakozott a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete, a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszeripari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Vasutasok Szakszervezete, illetve a Mozdonyvezetők Szakszervezete.

Gaskó István kiemelte: a szakszervezetek nem szívesen mennek az utcára, a természetes alkuhelyük a munkahelyen van. Azonban a 2011-ben módosított sztrájktörvény nagyon megnehezíti a jogszerű sztrájkot, ezért is van a törvény helyreállítása a követelések között.

Hozzátette: mivel a szakszervezetek továbbra is érdekeltek a megegyezésben, ha a meghirdetett demonstráció előtt egy normális időpontban létrejön a megállapodás, nem zárják ki az akció esetleges halasztását vagy akár felfüggesztését sem.

Gaskó István elmondta: szerda estétől elérhető egy mobilalkalmazás a Liganet.hu oldalon, ahol a munkába tartók tájékozódhatnak az útlezárással érintett szakaszokról és a lehetséges kerülőutakról.

Pataky Péter, a MSZOSZ elnöke kiemelte: a korkedvezményes nyugdíj eltörlése nemcsak ésszerűtlen, embertelen is. A melegüzemekben, a közlekedés egyes munkaköreiben dolgozó emberek a közösségért, az ország működése érdekében teszik kockára egészségüket – magyarázta. Hozzátette, hogy minden statisztika azt mutatja: a korkedvezménnyel nyugdíjazottak sokkal rövidebb ideig nyugdíjasok, mint bárki más. Ha erre érzéketlen egy kormány, akkor ez nagyon szomorú képet fest az országról.

Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezetének elnöke elmondta, hogy 2014. december 31-ig gyűjthető a korkedvezményes időszak, és mivel nem volt érdemi tárgyalás arról, hogy a korkedvezményt milyen rendszer váltja fel és mely munkakörök kerülhetnek bele – vagy kerülnének ki belőle –, a rendszer meghosszabbítását várják a kormánytól.

Hozzátette: az elmúlt években a mozdonyvezetők 54-55 évesen, ha megérték, el tudtak menni nyugdíjba. A mostani szabályok alapján, ha valaki még 60 évesen meg tud felelni a szigorú orvos-egészségügyi követelményeknek, akkor sem biztos, hogy fogja tudni gyakorolni ezt a szakmát – jegyezte meg.

Kiss László jelezte: a Mozdonyvezetők Szakszervezete határozott arról, hogy ha nem hosszabbítják meg a korkedvezményes nyugdíjrendszert, január 7-én további, keményebb lépésekről, munkabeszüntetésről fognak dönteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.