Kegyeleti feladatok a napirenden

Legutóbb szeptember elején ültek össze a zsidó közösség vezetői a Miniszterelnökség meghívására.

Győr Ágnes
2014. 12. 13. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a jövő szerdai rendezvényen ezenkívül a gyűlölet-bűncselekmények felderítéséről tart beszámolót a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, a legfőbb ügyész, a belügyminiszter és az igazságügyi miniszter. A résztvevők áttekintik a zsidó temetők kegyeleti és örökségvédelmi helyreállításával összefüggő további feladatokat is.

Ismeretes, legutóbb szeptember elején ültek össze a zsidó közösség vezetői a Miniszterelnökség meghívására. Akkor a felmerülő kérdések között szerepelt a magyarországi holokauszttúlélők anyagi-szociális helyzete, a magyarországi zsidó temetők ügye, valamint a holokauszt megjelenítése a köznevelésben. Az ülés után Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke arról beszélt, biztatónak tartja, hogy a Sorsok Háza ügyében a zsidó szervezetek ígéretet kaptak a kormánytól, hogy a kiállítást csak akkor fogják megnyitni, ha a hazai és a nemzetközi zsidó szervezetek is egyetértenek annak szakmaiságával.

A Schmidt Mária vezetése alatt készülő Sorsok Háza lassan felépül a régi Józsefvárosi pályaudvaron, egyelőre azonban nem lehet tudni, mikor lesz látogatható. Magyarország tavaly októberben nyerte el a lehetőséget, hogy 2015-ben vihesse az IHRA soros elnökséget. A Heti Válasz októberben azonban arról számolt be, a zsidó közösségek és a kormány között a múlt évben felmerült feszültségek nyomán a soros elnökség akár veszélybe is kerülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.