Még biztonságosabb lesz a paksi atomszemét tárolása

Újabb 4 modul épül a paksi erőmű szomszédságában lévő kiégett kazetták átmeneti tárolójában.

MNO
2014. 12. 03. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mostanáig 8077 darab kiégett üzemanyag-kazettát helyeztek el a létesítményben. Az elhasznált fűtőelemek több évet töltenek az erőmű reaktorcsarnokában lévő pihentető medencében, utána szállítják át a szomszédos tárolóba.

A masszív, 10 méter magas betonépítményeket megfelelő szilárdságú alapra, kellő tömörségű és minőségű talajra lehet csak felépíteni, ezért talajcserére volt szükség – tájékoztatott a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Közhasznú Nonprofit Kft. A cég azt is közölte, hogy mivel a tárolómodulok megnövelik a kkát területét, a fizikai védelmi rendszert is bővíteni kellett.

Bár most a 21–24. modulok megépítése van soron, a területet a végső, 33 kamrás teljes kiépítésű átmeneti tároló kiszolgálásához készítették elő. A munkálatok megkezdése előtt ideiglenes védelmi kerítést és járőrutat kellett építeni, ezt követően, 2014 áprilisában, a durva tereprendezést követően kerítésépítéssel indult a munka. Az erre telepített új védelmi rendszert 2014 szeptemberében helyezték üzembe.

A talajstabilizáció keretében több mint 50 ezer köbméternyi anyagot mozgattak meg. Ebből 28 ezer köbméter homokos kavics volt, amit Keller-féle mélyvibrációs technológiával tömörítettek.

A kkát üzemeltetőjének, az RHK Kft.-nek garantálnia kell, hogy mindig elegendő hely legyen a létesítményben az atomerőmű elhasznált üzemanyaga számára. Ennek érdekében a tároló modulárisan bővíthető.

A tárolórendszer úgy épül fel, hogy a függőleges helyzetű, vastag falú, hermetikusan zárt acélcsövekben egyenként helyezik el az üzemanyag-rudakat, amelyek vastag betonfalakkal körülvett kamrákba kerülnek. A tárolócsövek között áramló levegő a természetes huzathatás révén gondoskodik a megfelelő hűtésről.

A tárolás száraz körülmények között történik. A passzív működési elvből adódóan elektromos vagy más jellegű műszaki hiba következtében sem kell tartani a hűtés megszűnésétől. A kiégett kazetták legalább 50 éves tárolására kialakított kamrák egységeit modulárisan lehet bővíteni.

A létesítmény első három kamrából álló modulja és a kiszolgáló épület 1997-re épült meg. Ezt követően egy-egy négy kamrából álló modult adtak át 2000-ben és 2003-ban, majd egy öt kamrából állót 2007-ben. 2012-re megépült a kkát 17–20. kamrája. Ezekben a tároló kapacitását 450-ről 527-re emelték, így a tároló most összesen 9308 kazetta befogadására alkalmas.

A létesítmény tervei összesen 33 kamra építését tartalmazzák. Az ütemezés szerint még négy kamrát építenek 2017-ig, majd újabb négyet 2025-ig, végül pedig 2033-ra megépítik az utolsó öt kamrát tartalmazó modult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.