Nagy lesz a pörgés tavasszal

Ötvenhat törvényjavaslatot tartalmaz az Országgyűlés 2015-ös tavaszi ülésszakára vonatkozó kormányzati törvényalkotási program.

LR
2014. 12. 17. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parlament honlapján elérhető, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter által jegyzett program hónapokra lebontva rögzíti, mikor várható egy-egy kormányzati előterjesztés benyújtása és elfogadása. Az 56 indítványból három már a parlament előtt van. A kabinet tervei szerint februárban szavazhatják meg a képviselők a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásával összefüggő törvénymódosítást, és ekkor változtathatnak a földgázellátási törvényen, aminek célja egyebek mellett „az egyetemes szolgáltatók földgázforrásainak biztosítása a 2015/2016-os gázévre”.

Márciusban törvény születhet az energiahatékonyságról, és egy jogszabály-módosítással további államigazgatási feladat- és hatáskörök kerülhetnek át a települési önkormányzatoktól a járási hivatalokhoz. Ugyanebben a hónapban változhatnak az igazságügyi szakértőkre vonatkozó előírások. Az Igazságügyi Minisztériumtól (IM) várható szabályozás célja az észlelt „működési rendellenességek” orvoslása – olvasható a dokumentumban, amely példaként említi az egységes kamarai rendszert, az új alapokon működő etikai, fegyelmi eljárásokat, az Igazságügyi Hivatal felügyeleti szerepének erősítését, a miniszteri hozzájárulást a kamara elnökének megválasztásához, valamint a szakértők működésének vizsgálatát panaszbeadvány hiányában is. Az IM olyan törvénymódosításra is készül, amellyel megreformálná a DNS-profil, valamint az ujj- és tenyérlenyomat nyilvántartásba vételét és kezelését.

Áprilisban fogadhatja el a Ház a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló belügyminisztériumi előterjesztést, amely az indoklás szerint a közszolgálati életpálya koncepciója alapján szükséges. Ugyancsak áprilisban módosíthatják a köznevelési törvényt, amelynek egyebek mellett az „erkölcstan helyett kötelező etika oktatásának bevezetése” a célja. Egészségügyi jogszabályok is változhatnak a háziorvosi rendszer erősítése érdekében – derül ki a törvényalkotási programból. Májusban új törvény születhet a vasúti közlekedésről, és nagy terjedelmű módosításokat fogadhat el az Országgyűlés a szakképzés fejlesztéséért. Példaként azt írják, hogy biztosítani kell a jogszabályi hátterét a szakmát szerzők számának növelése érdekében bevezetendő új képzési formáknak. Emellett ebben a hónapban újraszabályozhatják a képviselők a falusi turizmust, megreformálhatják a pálinkatörvényt, és a kancellári rendszerrel kapcsolatosan módosíthatják a felsőoktatási törvényt. A tavaszi rendes ülésszak utolsó hónapjában, júniusban 17 kormányzati előterjesztés elfogadása várható. Jóváhagyhatják azt a javaslatot, amelynek célja „a családi pótlék iskoláztatáshoz kötésének mintájára az óvodáztatási kötelezettség érvényesítése”. Törvény születhet továbbá a közétkeztetésről – a minőségjavítás érdekében –, módosulhat a munka törvénykönyve, és új, egységes törvényt alkothatnak a családok támogatásáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.