Orbán Viktor: Ha Vida nem indít pert, le fogom váltani

Az Országgyűlés hétfői ülésnapján többek között a kitiltási üggyel kapcsolatban is intéztek azonnali kérdést a miniszterelnökhöz.

2014. 12. 08. 16:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bárándy Gergely (MSZP) az amerikai kiutasítási ügyről kérdezte Orbán Viktort. A kormányfő elmondta, az ügy jó irányba halad, a jog tiszta mezejére lehet lépni. Pert kell indítani – közölte, majd hozzátette, ha ezt nem lépi meg a NAV elnöke, le fogja váltani. Kifejtette, ha André Goodfriend bizonyítani tudja a korrupciós vádakat és a bíróság az ő javára ítél, Vida Ildikó börtönbe fog menni, mert – ahogy fogalmazott – ha Magyarországon a jog szerint valakiről kiderül, hogy korrupt, azt nem leváltják, hanem bezárják. De ha az derül ki, hogy az amerikai ügyvivő valótlanságot állított, annak is meglesznek a következményei.

Bárándy viszonválaszában közölte, nem lehet pert indítani, csak úgy derülhetnek ki a dolgok, ha Vida Ildikó vízumkérvényt nyújt be. Újabb válaszában Orbán Viktor felszólította Goodfriendet, hogy ne bújjon mentessége mögé. Minden magyar állampolgár nevében azt kérte a miniszterelnök, hogy az ügyvivő „álljon ki, legyen férfi”.

A kormányfő a Harangozó Gábor és Gőgös Zoltán (MSZP) által jegyzett, a Hortobágyi Nemzeti Park legelőpályázatát érintő Kehi-vizsgálatról szóló azonnali kérdésre válaszul elmondta, jelenleg zajlik a vita az ellenőrzött és az ellenőrző között, így nincs még lezáró jelentés. Hozzátette, annak 2015. január 31-éig kell megszületnie. Kifejtette, szabályai vannak annak, hogyan kell a döntést hozó szervnek és az őt vizsgáló Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak (Kehi) jelentést készítenie a kormány számára.

A miniszterelnök közölte, nemcsak a hortobágyi földek, hanem az egész ország esetében ellenőrizni kell az állattartás feltételeinek teljesülését és szigorúan kell eljárni. Elmondta azt is, a kormány célja, hogy az állami tulajdonban lévő termőföldeken minél több gazda jusson lehetőséghez. Hozzáfűzte, a 2010 előtti kormányzat kliensei a nagybirtokosok voltak, ezt a rendszert megtörték, és ez fáj a szocialistáknak.

Dúró Dórának (Jobbik) azon kérdésére, hogy az állam miért nem tud több forrást a felsőoktatásra fordítani, Orbán Viktor elmondta, a képviselő által említett összeg csak a közvetlen állami támogatásra vonatkozik. Ezen kívül létezik más állami támogatás is – húzta alá a kormányfő. Kiemelte, támogatás szempontjából az elmúlt időszakban alig volt olyan kivételezett terület, mint a felsőoktatás: 3-400 milliárdot költöttek rá, „erre Magyarország minden állampolgára büszke lehet”.

Közölte, a kormány csak olyan szakképzést támogat, hogy a hároméves szakiskola után lehetőség legyen egy kétéves képzésben érettségit szerezni, és bekerülni a felsőoktatásba. Ezen dolgozik a kormány – mondta a miniszterelnök, és hozzátette, ez a rendszer már létezett 1990 előtt, ezt kell újraszervezni európai alapon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.