Ráfizetéses a bevándorlás

Az alacsonyan képzett munkavállalók magas részaránya miatt Németországnak ráfizetés a bevándorlás.

RZ
2014. 12. 29. 20:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németország mint jóléti állam valóságos mágnesként vonzza az alacsonyan képzett bevándorlókat – fejti ki a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elnöke, neves közgazdász-professzor, rámutatva, hogy miközben az Egyesült Államok után Németország a második legnagyobb bevándorlási célország, a bevándorlók iskolai végzettségét tekintve az utolsó helyek egyikét foglalja el a rangsorban.

„A bevándorlás, ahogy az most történik, úgy rossz, ahogy van” – szögezi le a lapban megjelent cikkében Hans-Werner Sinn. A bevándorlás társadalombiztosítási mérlege negatív – állapítja meg a professzor a Bertelsmann Alapítvány egy november végén megjelent tanulmányának egy részletére utalva, amelynek egészét – szerinte helytelenül – elemzők a bevándorlás nettó pozitív mérlege bizonyítékaként értelmeztek.

„Az ifo intézet számításai szerint a költségvetés nettó mérlege minden bevándorló után évente 1800 euró veszteség” – mutat rá cikkében a professzor. Az intézet kutatói olyan tételeket is bevontak a vizsgálatukba, amelyeket a Bertelsmann tanulmánya figyelmen kívül hagyott.

A közgazdász-professzor szerint az lenne a helyes megoldás, ha az Európai Unión belül az áttelepülők hazájuk szociális ellátását vehetnék csak igénybe és nem a célországét. A nem uniós tagországokból érkező bevándorlók kiválasztása és adóztatása pedig egy, a képzettség, az életkor, az egészségi állapot, a nyelvismeret és a vagyoni helyzet figyelembe vételével felépített pontrendszer alapján történne.

A professzor ugyanakkor egy korábbi cikkében hangsúlyozta, hogy a nyugdíjrendszer összeomlásának elkerülése és az elöregedés megakadályozása érdekében Németországnak nagyon is szüksége van a bevándorlókra, mégpedig elsősorban magasan képzett munkavállalókra.

Ha a fiatalok és az idősek arányának, ezzel párhuzamosan a járulékfizetés és az ellátás színvonalának jelenlegi szinten való tartását bevándorlással kellene megoldani, akkor ahhoz 20 év alatt 32 millió fiatal bevándorlóra lenne szükség. Ez szinte elképzelhetetlen – mutatott rá.

A német társadalomban nincs meg az ekkora tömeg befogadásához szükséges asszimilációs potenciál és tolerancia – fejtette ki Hans-Werner Sinn, az ifo gazdaságkutató intézet (ifo Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitung lapban megjelent cikkében, hangsúlyozva, hogy a német politikának ezért a születésszám növelése érdekében az adó- és nyugdíjrendszert az ösztönzési struktúra gyökeres átalakításával az aktív népességpolitika szolgálatába kellene állítania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.