Rogán: Szülői engedély kellene a gyermekek drogtesztjéhez

A Fidesz általános drogtesztet szeretne bevezetni a veszélyeztetett korosztályba tartozó gyermekeknél, a politikusoknál és az újságíróknál.

MD
2014. 12. 10. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondta: a várhatóan január végére elkészülő törvénytervezetet úgy szeretnék megfogalmazni, hogy minden szülőnek döntenie kelljen arról, beleegyezik-e gyermeke iskolai kábítószertesztjébe. Megerősítette, hogy a gyermekeknél semmilyen jogkövetkezmény nem társulhatna a szűrés eredményéhez.

Egyes szereknek a szervezetben való kimutathatóságát firtató kérdésre a frakcióvezető elképzelhetőnek nevezte, hogy a tesztet előre nem ismert időpontban végzik el. Azt is mondta egyúttal, nem szabad feladni azt a küzdelmet, hogy a dizájnerdrogok is utolérhetők legyenek.

Rogán Antal megismételte korábbi érvelését, amely szerint a szervezett bűnözés a kábítószer-kereskedelemből szerzi a legnagyobb jövedelmet, „gyermekeink jelenét és jövőjét leginkább a drog veszélyezteti”. S mivel Magyarországon az elmúlt években a szerhasználók száma nem csökkent, a kábítószer-kereskedelem nem szorult vissza, drogpolitika helyett drogellenes politikára van szükség – mondta. Ezért döntött úgy a kormánypárti frakció – folytatta –, hogy támogatja a Kocsis Máté nyolcadik kerületi polgármester által felvetett drogtesztet, mert azzal küzdeni lehet a szervezett bűnözés, a kábítószer-kereskedelem ellen, és meg lehet védeni vele a gyermekeket.

Emellett a tervek szerint a közhatalmat gyakorló politikusokra és az újságírókra terjedne ki az általános szűrés. Esetükben értesülnie kellene a nyilvánosságnak és a hatóságoknak, ha a drogteszt pozitív – jelezte a frakcióvezető.

Tájékoztatása szerint jelenleg zajlik az általános teszt bevezetésével kapcsolatos jogi munka, hogy hogyan lehet megvalósítani, mennyi pénzre van szükség hozzá. Rogán Antal szerint az előterjesztés nem ütközik az alkotmányba. A parlamenti vita – a társadalmi konzultáció után – február végén, március elején kezdődhet, tette hozzá.

Az Együtt azt követeli, hogy semmilyen formában ne valósuljon meg a drogteszt-javaslat. A párt szerdai közleményében úgy fogalmaz: elutasítják a rendőrállamot, a gyermekek és a felnőtt polgárok megfélemlítését és jogfosztását.

A szervezet felháborítónak tartja a javaslatot. Az Együtt közölte: Rogán Antalnak nincs igaza abban, hogy drogpolitika helyett drogellenes politikára van szüksége, a kettő ugyanis csak együtt lehet hatékony. Az Együtt emellett társadalmi párbeszédet követel az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.