Szita Károly lett a szövetség elnöke

Kósa Lajos eddigi elnököt egyhangúlag a szövetség tiszteletbeli elnökévé választották.

TK
2014. 12. 12. 20:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos eddigi elnököt, fideszes országgyűlési képviselőt, Debrecen volt polgármesterét egyhangúlag a szövetség tiszteletbeli elnökévé választották a 23 megyei jogú város képviselői.

Az MJVSZ ugyancsak egyhangúlag elfogadott határozatában arra kéri a kormányt, hogy ne terjessze ki az úthasználati díjat a fővárost, illetve a nagyvárosokat elkerülő útszakaszokra – mondta Kósa Lajos a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. A tervezett intézkedést céltévesztettnek minősítették a nagyvárosi polgármesterek – tette hozzá a kormánypárti politikus.

Kósa Lajos elmondta azt is, hogy a szövetség társelnöke Cser-Palkovics András (Fidesz), Székesfehérvár polgármestere, ügyvezető alelnöke Szalay Ferenc (Fidesz–KDNP), Szolnok polgármestere lett.

A debreceni közgyűlésen módosították a szövetség alapszabályát. Az ágazati törvények megváltozásához igazítva, a szövetség munkájának ellenőrzésére felügyelőbizottságot hoztak létre, amelynek elnökévé Papp Lászlót (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármesterét választották – ismertette Kósa Lajos. Hozzátette: miután a polgármesterek nem lehetnek országgyűlési képviselők, a parlamenti kapcsolattartás, a lobbitevékenység megkönnyítése érdekében hozta létre a közgyűlés a tiszteletbeli elnöki posztot.

Átalakították a szövetség struktúráját is – jelezte a tiszteletbeli elnök. Míg korábban több alelnöke volt a szervezet választmányának, ezentúl a bizottsági elnökök lesznek a közgyűlések közötti legfőbb döntéshozó szerv tagjai: Botka László (MSZP), Szeged polgármestere, az informatikai-turisztikai bizottság elnöke, Kovács Ferenc (Fidesz–KDNP), Nyíregyháza polgármestere, a humánszolgáltatás-bizottság elnöke, és Habis László (Fidesz–KDNP), Eger polgármestere, a gazdasági és területfejlesztési bizottság elnöke.

Szita Károly a közgyűlésen és a sajtótájékoztatón is köszönetet mondott Kósa Lajosnak a szövetség élén végzett munkájáért.

Kiemelte: a szövetséghez tartozó 23 megyei jogú városban 2,3 millió ember él, és a gazdasági potenciáljuk is jelentős. Utalva a nap folyamán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel folytatott konzultációra, elmondta: a magyar kormány és az önkormányzatok céljai egybeesnek. A kormány az évtized végére a teljes foglalkoztatás megvalósítását tűzte ki, s „mi lehet más célja egy polgármesternek” – mondta, kiemelve, hogy amíg a piac nem tud elég munkahelyet teremteni, átmenetileg a kormánynak és az önkormányzatoknak kell azt megtenni a közmunkaprogram keretében.

Szita Károly végezetül utalt a kormány azon céljára, hogy 2015-ben egyetlen éhező gyermek se legyen Magyarországon. Az önkormányzatokra mint közétkeztetőkre, ebben is komoly feladatok várnak – mondta az MJVSZ új elnöke Debrecenben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.