Tárgyalnak a médiatörvény módosításáról

A cél az erősebb közmédia, két új csatorna is jöhet.

VZ
2014. 12. 01. 19:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ülésen a javaslatot is jegyző Dunai Mónika (Fidesz) kifejtette: a cél a közmédia struktúrájának olcsóbbá, átláthatóbbá és egyszerűbbé tétele, ezért a jelenlegi négy önálló gazdasági társaság helyett egyetlen zrt. lenne. Emellett lehetőséget biztosítanak a közmédiának két további csatorna indítására.

A javaslattal pontot tehetnének az EU-ban négy évvel ezelőtt, az európai és a magyar médiaszabályozásról indult vitára, mivel a javaslat pontjai megfelelnek az uniós szabályozásnak – mondta, példaként említve, hogy a közmédiának évente stratégiai tervet kell készítenie és közszolgálati értékmérést kell bevezetnie.

Szabó Szabolcs (független) közölte: gyakran hallani, hogy az egy cégbe összevonás hatékonyabb lesz, azonban ennél jobb érvet kellene találni a javaslat mellett. Hozzátette: a kereskedelmi televíziók elleni támadást lehet kiolvasni a szövegből.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) elmondta: pártja nem tartja elfogadhatónak az „esztelen centralizációt”, továbbá álláspontja szerint a javaslatból nem derül ki, hogy a közmédia mire mennyit költene, és ki ellenőrizné a költéseket, valamint hogy mi lesz a cégek vagyontárgyaival. A változtatás újabb elbocsátásokhoz vezethet, és ez már a negyedik leépítés lenne a közmédiában – fűzte hozzá.

Dúró Dóra, a bizottság jobbikos elnöke kijelentette: pártja tartózkodik a szavazáson, mert ugyan vannak támogatható elemek a javaslatban, de vannak olyanok is, amelyekkel nem értenek egyet.

Dunai Mónika ezt követően arról beszélt, hogy a közmédia független, ez több ponton törvényileg van biztosítva. Azt a kérdést, hogy a kereskedelmi televíziók kiszorulnak-e a műsorszolgáltatók ingyenes alapcsomagjából, eddig sem a médiatörvény szabályozta – közölte.

Hangsúlyozta: az a fontos, hogy a közmédia megerősödhessen, és ezt segíti, hogy még két csatorna indítását biztosíthatják a jogszabállyal. Nem centralizációról van szó, kevésbé bürokratikus lesz a rendszer, és elbocsátásokról sincs szó a javaslatban – mondta. A bizottság végül 9 igen szavazattal – 3 nem és 2 tartózkodás mellett – döntött a javaslat tárgysorozatba vételéről.

A fideszes Dunai Mónika és Tuzson Bence – a kormánypárti frakció szóvivői – által jegyzett javaslat szerint az elmúlt közel négyéves időszak gyakorlati tapasztalatai azt mutatják, hogy gazdaságossági, költséghatékonysági szempontokra figyelemmel indokolt a négy önálló gazdasági társaságot – a Magyar Televízió Nonprofit Zrt.-t, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt.-t, a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt.-t és a Duna Televízió Nonprofit Zrt.-t – egyesíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.