Uniós jogok sérültek a volt horvát kormányfő, Ivo Sanader büntetőperében

A Magyar Nemzet Zamecsnik Pétert, Hernádi Zsolt Mol-elnök védőjét kérdezte.

Swendt Pál
2014. 03. 28. 13:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyebek mellett erről nyilatkozott a Magyar Nemzetnek Zamecsnik Péter, Hernádi Zsoltnak, a Mol elnökének védője, aki kitért az ügyfelét nem érintő Sanader-ügyben tapasztalt anomáliákra, a védencével szemben kibocsátott Interpol-körözésre, és arra a pótmagánvádas eljárásra is, amely az olajcég vezetője ellen indult.

Az ügyvéd annak kapcsán tájékoztatott a folyamatban lévő ügyekről, hogy a horvát legfelsőbb bíróság Zágrábban hétfőtől öt napon át másodfokon tárgyalja a volt kormányfő vesztegetési perét, amelynek vádirata szerint Sanader a horvát és a magyar olajtársaság, az INA és a Mol együttműködéséről 2009 elején aláírt megállapodásért cserébe ötmillió eurót fogadott el.

Zamecsnik Péter álláspontja szerint az európai közösség joggyakorlatára figyelemmel felfoghatatlan a horvát igazságügyi szerveknek azon eljárása, amelyben az idézés mellőzésével, többek között a Sanader-ügyben hozott elsőfokú ítéletre hivatkozva rendeltek el Interpol-körözést Hernádi Zsolttal szemben.

A Sanader-perről szólva az ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy a vesztegetés vádjával folytatott ügyben az elsőfokú bíróság csak az általuk passzív félként, a pénz elfogadójaként megjelölt kormányfő szerepével foglalkozott, és jogtörténeti ritkaságként a másik fél, az aktív vesztegető hiányában is elmarasztalta a volt kormányfőt.

Mint mondta: a bíróság feltételezett összefüggések alapján, megalapozottság nélkül egy olyan közgazdasági helyzetet vázolt fel, ami akkor és korábban sem létezett, az ügy súlyához képest nem vettek igénybe gazdasági, pénzügyi szakértőket, a védői oldal indítványait pedig figyelmen kívül hagyták.

A pótmagánvádas magyarországi eljárásról szólva a védő úgy vélte: az abban foglalt károkozás vádja valóban érdemi kérdés lehet, mert a horvát magatartás kimutatható veszteséget jelentett a részvényeseknek, így Magyarországnak is.

Az ügyvéddel készült teljes interjút a Magyar Nemzet szombati számában olvashatják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.