A hófúvás miatt maradt a narancssárga riasztás

A következő órákban is készülni kell arra, hogy a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

MD
2015. 01. 26. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emellett Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom megye több járásában elsőfokú riasztás van érvényben ugyancsak a hófúvás miatt.

A rendőrség a honlapján azt közölte, hétfő hajnalban Veszprém megyében is feloldották a havazás miatt csúszóssá vált útszakaszokon elrendelt forgalomkorlátozást. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye szerint a 77-es, a 82-es és a 83-as főúton is megszűnt a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik forgalmának korlátozása.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. hétfő reggeli közlése szerint több dunántúli megyében a mellékutakon még téliesebbek az útviszonyok, de az autópályák és a főutak többsége jól járható. Mint felidézték: vasárnap még a 13-as, a 77-es, a 81-es, a 82-es és a 83-as úton a havazás, hófúvás miatt nem közlekedhettek a nehézgépjárművek, de ezeket a korlátozásokat hétfő reggelre feloldották. Hozzátették ugyanakkor, hogy vasárnap éjszaka a jelentős hófúvások miatt Tata és Kömlőd, Pápakovácsi és Döbrönte között, valamint Városlődnél, Pápasalamonnál és Nórápnál teljes útzárat kellett elrendelni. Ezen utak felszabadításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek.

Az Útinform összesítése alapján az autópályákon mindenütt sónedves vagy vizes az útburkolat. A főutak többsége szintén jól járható, a nyugati határszél közelében például már száraz utakon is lehet közlekedni, csak Kisbér és Esztergom térségében számíthatnak az autósok latyakos szakaszokra. Komárom-Esztergom és Veszprém megyében, valamint Győr és Székesfehérvár, délebbre pedig Tamási és Kaposvár tájékán a mellékutakon egyelőre még téliesebbek az útviszonyok, ott lassabb haladásra kell számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggeli, az MTI-hez eljuttatott figyelmeztetésében azt írta: napközben tovább mérséklődik a szél a vastagon hóval borított dunántúli tájakon. Veszprém megyében viszont főként a magasabban fekvő részeken délutánig, akár kora estig számítani lehet hóátfúvásra.

Hétfőn napközben már inkább csak délen alakulhat ki kisebb havazás, számottevő megmaradó hó nem várható – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint már inkább csak élénk széllökések lehetnek. Nappal 0 és +4 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet. Késő estére –5 és +2 fok közé hűl le a levegő, a kevésbé felhős, hóval borított tájakon lesz a hidegebb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.