Blokádot szerveznek az útdíj ellen

Kormánypártiak szerint sem volt megfelelő egyeztetés az átalakításról.

2015. 01. 05. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiltakozó akciót az egyik közösségi portálon hirdették meg, egyelőre ezerötszázan jelezték, hogy biztosan részt vesznek a megmozduláson.

A megyei matricák bevezetése és több, eddig ingyenesen használható útszakasz fizetőssé tétele miatt kialakult feszültséget növeli, hogy tegnap sem működött olajozottan az útdíjfizetési rendszer. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapja szombaton az oldal túlterheltsége miatt leállt, s voltak, akik még vasárnap is panaszkodtak az online rendszerre. Annak sem volt könnyebb dolga, aki a benzinkutakon próbált éves matricát vásárolni. Pest megyében jelentős sorok alakultak ki a pénztáraknál, volt, ahol egyáltalán nem tudtak jegyet váltani a sofőrök. Ráadásul akik például Rajkánál jönnének be az országba, hiába akarnának megyei matricát venni, ugyanis a szlovák oldalon nem kapható.

Az internetes közösségi oldalakon sokan a rendszer átláthatatlanságára panaszkodnak, valamint arra, hogy nem megfelelő a tájékoztatás a fizetős szakaszokról. Mások azt kifogásolták, hogy a matrica megvásárlásáról kapott bizonylatot egy évig kell megőrizni, holott egy-egy ilyen blokkon szereplő írás néhány hónapon belül annyira elhalványodik, hogy szinte lehetetlen elolvasni.

Eközben még az sem biztos, hogy mely útszakaszokért kell valóban fizetni, a napokban ugyanis kiderült, hogy a Miskolcot elkerülő M30-as autópályáért mégsem kell fizetniük az arra autózóknak. Róna Márta, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs vezetője tegnap elmondta, hogy az útszakasz főút besorolású, ezért eredetileg is díjmentes volt, csupán a megyei térképen szerepelt – helytelenül – a fizetős utak közt.

– Akik csak és kizárólag emiatt vásároltak Borsod-Abaúj-Zemplén megyei matricát, azokat kár nem éri, a matrica árát visszatérítjük az átmeneti rendelkezés ideje alatt – nyilatkozta az Origó.hu-nak. A Jobbik tegnapi közleménye szerint az útdíj alól kivont útszakasz a párt és a borsodiak tiltakozásának köszönhető, a Fidesz ezzel a megyében kifarolt az útdíjból.

Az útdíjrendszer hibáit Gulyás Gergely, az Országgyűlés fideszes alelnöke is elismerte. A Hír TV P8 című műsorában elmondta: bár az új rendszer igazságos, a változások nem voltak egyértelműek, és a lakosságot sem tájékoztatták időben. – Hiába van egy döntésben elvi igazság, ha a végrehajtás vagy a kellő idő hiányában, vagy más okból nem jó. Ez konfliktushoz vezet – hívta fel a figyelmet. A politikus szerint még mindig van húsz olyan útszakasz, ahol vita folyik arról, hogy érdemes-e bevezetni a matricát.

Becsey Zsolt közlekedési helyettes államtitkár korábban jelezte, január végén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felülvizsgálja az új útdíjrendszert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.