Elítélték Salamon Berkowitzékat

A vádlottak nem jelentek meg a bíróságon, Traubi-hamisító cégüket tizenötmilliós bírsággal sújtották.

2015. 01. 08. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem jogerősen két-, illetve egymillió forintos pénzbüntetésre ítélte decemberben a Veszprémi Járási Bíróság Salamon Berkowitzot és fiát, Moses Berkowitzot a Traubisoda hosszú évekig történt hamisítása miatt – tájékoztatta lapunkat a Veszprémi Törvényszék szóvivője. Dülkné Pintér Zsuzsanna elmondta: a vádlottak cégét – mint jogi személyt – további tizenötmillió forint bírsággal sújtották. Ezenfelül Berkowitzéknak és vállalkozásuknak a mintegy egymillió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük. A szóvivőtől megtudtuk: az áru hamis megjelölésével és iparjogvédelmi jogok megsértésével vádolt két amerikai férfi a legutóbbi tárgyaláson sem jelent meg, ám az ügyészség korábbi indítványára a bíróság úgy döntött, a távollétükben is ítéletet hirdet. A harmadik vádlott, Szabó Gábor kórházi kezelése miatt nem vett részt az ítélethirdetésen, ám az ő ügyét elkülönítették Berkowitzéktól, és információink szerint hamarosan abban is ítéletet hirdethetnek.

Dülkné Pintér Zsuzsanna elmondása szerint Berkowitzék folyamatosan próbálták lassítani, nehezíteni az eljárás lefolytatását. Mint azt megírtuk, a 2012. áprilisi tárgyaláson sem jelentek meg, ráadásul meglehetősen furcsa alibivel álltak elő. Azt állították, a pászkaünnep után nem tudtak maguknak New Yorkból Budapestre tartó közvetlen repülőjáratot találni. Ám a két város között nincs is közvetlen repülőjárat, ráadásul a pászkaünnep után öt napjuk lett volna, hogy valamilyen módon eljussanak Budapestre.

Ismeretes, a Traubisoda hamisításával vádolt három férfi ellen 2010 óta folyik büntetőper. A vádirat szerint a Tra-Üdi Zrt. vezetőiként 2005 óta több millió palack olyan üdítőitalt állítottak elő, amely címkéjének, illetve flakonjának megjelenésével sértette az eredeti Traubi védjegyeit. 2011-ben a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen kimondta: Salamon Berkowitz cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártottak Traubi, Traubisoda és Tra-Üdi néven üdítőket. Az évek során Berkowitzék több száz millió forinttal károsították meg a magyar államot és magáncégeket. Az ítélőtábla tényként rögzítette, hogy a Traubisoda védjegynek 1993 óta az osztrák Warimpex AG a tulajdonosa, a kizárólagos használati jog pedig 1995 óta a debreceni Ráthonyi Kft.-t illeti meg. Arról is írtunk, hogy Szabó Gábort adócsalásért és számviteli rend megsértéséért egy év két hónap börtönbüntetésre ítélték 2010-ben, amiért jogsértő módon adott el balatonvilágosi ingatlanokat egy Berkowitz-cégnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.