Gulyás: Az útdíj alapvetően igazságos

De több egyeztetésre és konzultációra lett volna szükség – mondta a politikus. Beszélt a vasárnapi zárva tartásról, Merkelről és az amerikai–magyar viszonyról is.

VZ
2015. 01. 03. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke a pénteki tüntetésről elmondta: nincs érdemi egységes mondanivalójuk a tüntetés szervezőinek, ráadásul az ellenzékkel is elégedetlenek. Ugyanakkor valós programmal nem lépnek fel, ehelyett üres jelszavak vannak – mint az „új alkotmány” jelszava, pedig ez az első olyan alkotmány, amelyet demokratikus kormány fogadott el – mutatott rá. Ez ügyben azonban nem érdemi párbeszédet akarnak szerinte a tüntetők, hanem részben gyűlölet által motivált, üres propaganda zajlik ellene.

A gyülekezési törvény esetleges módosítása miatt meghirdetett tüntetés kapcsán elmondta: a jogszabályon belül vannak szakmai vitás kérdések, ugyanakkor emlékeztetett, hogy 2006. október 22-én a Gyurcsány-kormány hónapokra kordonnal zárta el a Kossuth teret, majd válogatás nélkül véresre verték a demonstrálókat. Ehhez képest most a gyülekezési jogért tüntetők rendezvényéről Gyurcsányék nincsenek kitiltva, míg a Fidesz igen.

Amerikával kapcsolatban Gulyás elmondta: szövetségesek vagyunk, de a politikai együttműködésben 2011 óta viták vannak az amerikai nagykövetség belpolitikai szerepvállalása miatt. Gulyás rámutatott, hogy nem szerencsés egy amerikai diplomatának ebbe beavatkozni és politikai pártnak – a DK-nak – a rendezvényén felszólalni.

Merkel várható látogatásával kapcsolatban elmondta, ez a magyar külpolitika elismerése, részben pedig a 25. évforduló logikus következménye is. Ahelyett, hogy ezt a baloldaliak – akik korábban azzal kürtölték tele a sajtót, hogy a nyugati vezetők szemében a magyar kormány nemkívánatos – elismernék, hogy a CDU/CSU kiáll a magyar kormány mellett, mindenféle történeteket kreálnak.

Hazánk exportvezérelt ország, ezért önmagában az EU–USA szabad kereskedelmi egyezmény nem ellentétes a mi érdekünkkel, de vannak vitás kérdések, például a GMO-k kérdése, ezekről azonban még folynak a tárgyalások – mondta.

A vasárnapi zárva tartás ügyéről elmondta, hogy ez egyébként egy baloldali munkavállalói követelés lenne, egyébként negatív gazdasági hatásokra nem számít.

Az M0-s és a Budapestre vezető útszakaszok fizetőssé tétele kapcsán kijelentette: a döntés a megyei alapon fizetőssé tételről elvi alapon helyes, de a döntést nem előzte meg kellő egyeztetés – akár idő hiányában a húsz vitás szakasz érintett önkormányzataival –, ami felesleges dühöt generál, és ez hiba, több konzultáció kéne. 2010–11-ben szükség volt arra, hogy így hozzanak döntéseket, de most visszább kell venni a tempóból – mondta. Vannak olyan döntések, ahol az erős lobbi miatt nem jó a hosszú egyeztetési periódus – azt, hogy melyik döntés ilyen, nem mindig sikerült jól kiválasztani.

A politikusokkal szemben párthovatartozásra való tekintet nélkül a bűnösség elve érvényesül a közvéleményben – jelezte az Országgyűlés alelnöke –, ráadásul az RTL híradója eleve ilyen lejárató szándékkal készül. Ez morális kihívás a kormányoldalnak, erre morális választ kell adni, például a vagyonnyilatkozatok során pontosnak kell lenni, és precízen kitérni arra is, ha valakinek szülei, hozzátartozói anyagilag segítenek.

A belső vitákra is kitértek, amelyek kapcsán Gulyás elmondta, ezek ártanak a Fidesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.