Ma az Opera előtt tüntetnek a „civilek”

A szervezők azt kérték, ne csak piros színű sálakban jöjjenek a tüntetők. A szónokok között lesz a 2008-as népszavazást „jogilag megzavaró” balliberális nyelvész is.

Munkatársunktól
2015. 01. 02. 5:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operaház elé hívott össze ma este hat órára tüntetést az interneten szerveződött MostMi nevű csoport. A rendezvény mottója: „Új országot építünk!”. Január 1-jei lapzártánkig mintegy tízezren jelezték részvételüket egy közösségi oldalon, ám ez csalóka, hisz a legutóbbi fővárosi Kossuth téri tüntetés előtt is jóval többen ígérkeztek, mint ahányan elmentek. A szervezők arra kértek mindenkit, járuljanak hozzá a tüntetés költségeihez, és utaljanak pénzt a MostMi egyik ötletgazdájának, Takács Borbálának. Azt ígérték, a befolyt pénzekkel elszámolnak. A tüntetésen Takács mellett felszólal a mozgalom másik elindítója, Várady Zsolt is, akiről a közelmúltban kiderült, drogozás miatt a kétezres évek elején összetűzésbe került a hatóságokkal. Várady azzal próbálta bagatellizálni a bűncselekményt, hogy mindössze „0,19 gramm nettó tömegű növényi ágvégződéseket” találtak nála.

A szónokok között lesz Kálmán László nyelvész. Az ő neve onnan lehet ismerős, hogy a második Gyurcsány-kormány idején zavarkeltő akciót indított a Fidesz szociális népszavazási kezdeményezésével szemben. Az akkori ellenzéki pártéhoz hasonló tartalmú kérdéseket nyújtott be a választási bizottsághoz, amelyeket az hitelesített. A most a demokráciáért tüntető Kálmán akkor azt állította: nem kötődik a balliberális kormányhoz, csak zavarja, hogy a Fidesz népszavazási kérdései kijátsszák a demokrácia szabályait. Sokak szerint a nyelvész zavarkeltő akcióját a háttérből a Gyurcsány-kormány szervezhette. Szónokol még Madarász Csaba „részvételidemokrácia-szakértő”, Csizi Zsolt, a Város Mindenkié csoport aktivistája, Udvarhelyi Tessza, a Közélet Iskolája egyik alapítója, Somody Bernadette, a Soros Alapítvány által létrehívott Eötvös Károly Intézet igazgatója és Vágó Gábor volt LMP-s országgyűlési képviselő.

A szervezők azt is kérték, ne csak piros sálakban jöjjenek a tüntetők. Ez utalás arra a vitára, ami a balliberális pártok és a „civilek” között folyik. Bár az internetes szerveződés, a MostMi leszögezte, egyik párttal sem szeretnének együttműködni, az MSZP és a DK is próbálja a maga hasznára fordítani a tüntetést. Az MSZP előzőleg azt kérte szimpatizánsaitól, diszkréten, például egy piros sállal fejezzék ki pártkötődésüket, a DK pedig szintén arra buzdította híveit, vigyenek magukkal pártzászlókat, jelvényeket. A Gyurcsány-párt később visszavonta ezt a felhívást. Kérdés, a mai tüntetés résztvevői megfogadják-e a pártintelmeket?

A Civil Összefogás Fórum tegnap közleményben hívta föl a „felgyorsult és lassan számtalanná váló tüntetések” résztvevőinek figyelmét az elmúlt huszonöt év főbb politikai eseményeire. Például az állampárt által ránk hagyott adósságra, a KISZ- és a szakszervezeti vagyon eltüntetésére, a vadprivatizációra, a történelmi igazságtétel elmaradására, vagy arra, hogy az MSZP–SZDSZ-kormányok 2010-re a csőd szélére sodorták az országot.

A demonstráció miatt egyébként ma módosul a kisföldalatti (1-es metró), a 105-ös és a 979-es busz közlekedése – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.