Professzionálissá vált a hazai katasztrófavédelmi rendszer

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szervezetépítése nyomán jelentősen sikerült előrelépni a katasztrófák megelőzésében Bakondi György szerint.

BM
2015. 01. 03. 12:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen a lakosság hatékony tájékoztatásának és a fokozottabb ellenőrzéseknek köszönhető az OKF főigazgatója szerint, hogy 2012-höz képest 2014-re 80 százalékkal csökkent a kültéri tűzesetek száma.

Tájékoztatása szerint ugyancsak jelentős előrelépés történt az iparbiztonság területén, egy jogszabály-változtatással ugyanis elérték, hogy ma már valamennyi üzem köteles betartani az ezzel kapcsolatos előírásokat. Szintén a hatáskörükbe került a veszélyes anyagok szállításának ellenőrzése, és ezen a területen is visszaszorították a szabálytalanságokat. A főigazgató hozzátette: szintén hatósági jogkörként az OKF hatáskörébe került a hulladékszállítás, a kéményseprés és a gázkészülékek működtetésének felügyelete; a szolgáltató kiesése esetén a katasztrófavédelem feladata a tevékenység elvégzésére a vállalkozók kijelölése.


A tűzoltó altábornagy kitért arra is: országosan 65 katasztrófavédelmi kirendeltséget hoztak létre, amelyek a hatósági jogköröket gyakorolják, illetve 105 hivatásos tűzoltó-parancsnokság és 180 katasztrófavédelmi megbízott őrködik az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságán. Az őrsprogram keretében immár 40 katasztrófavédelmi őrs működik országszerte. Közlése szerint új alapokra helyezték a katasztrófavédelem logisztikai rendszerét is; ennek keretében logisztikai központokkal kötöttek szerződést. Ez a megoldás rendkívül hasznosnak bizonyult például a nagy dunai árvíz idején, amikor 10 millió homokzsákot kellett kihelyezni a gátakra.

Bakondi György arról is szólt, hogy sikeresen végbement a polgári védelem reformja, amelynek keretében az önkéntességre helyezték a hangsúlyt. Ugyanakkor professzionálissá vált a szervezet, hiszen létrejött két, bárhol a világon bevethető, ENSZ-minősítéssel rendelkező mentőszervezet, a Hunor és a Huszár. Sőt, megyénként és járásonként is létrejöttek az önkéntes mentőszervezetek, most azon dolgoznak, hogy településenként is kialakítsanak hasonlóakat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.