Szijjártó: Nem lehet szembeállítani Merkel és Putyin látogatását

A külügyminiszter szerint a két politikus érkezése Magyarország elismerését jelenti.

RZ
2015. 01. 15. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető szerint nevetségesek azok az ellenzéki felvetések, hogy a német kancellár „rendet teremteni” jönne Magyarországra. Hozzátette: egyszerű munkalátogatásról van szó, hiszen Berlin a legfontosabb politikai és gazdasági partnere az országnak.

Vlagyimir Putyin tavaszi budapesti látogatásáról azt mondta: az időpontot még egyeztetik. Ismertetése szerint az orosz államfővel természetesen szó lesz az ukrajnai helyzetről, ezzel kapcsolatban azt mondta: határozott álláspontjuk, hogy a minszki megállapodások kölcsönös betartása vezethet a békéhez.

Fontosnak nevezte az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatok újraélesztését a partnerség, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartásának talaján állva. Hozzáfűzte: tárgyalni fognak a kereskedelmi kapcsolatokról, hiszen Magyarország exportja tavaly 13-14 százalékkal esett vissza. Szó lesz az energetikai együttműködésről is, ugyanis a Déli Áramlat leállításával új helyzet állt elő.

A miniszter az interjúban arról is beszélt: fel sem merült André Goodfriend ideiglenes amerikai ügyvivő kiutasítása. Szijjártó Péter szerint ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatoknak egymás tiszteletén kell alapulniuk. „Ez pedig azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk egymás szuverenitását éppúgy, mint egymás polgárainak döntését a saját országuk jövőjéről. Ebből mi nem engedhetünk, és nem is engedünk” – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.