Vádlott lett a sátras tüntető

Szabó Gábor ellen milliós nagyságrendű pénzügyi bűncselekmények miatt emeltek vádat.

2015. 01. 09. 4:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség Szabó Gábor és további négy személy ellen tavaly októberben – tájékoztatta lapunkat Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Hozzátette: a vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra nyújtották be.

Mint megírtuk, arról a Szabó Gáborról van szó, aki tavaly augusztus óta sátorozik az Országház előtt az Orbán-kormány távozását követelve. Szabó ellen a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat (JVSZ) igazgatójaként elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat. Kiderült ugyanis, hogy többször megszegte jogköréből eredő vagyonkezelői kötelességét. A vád szerint 2012-ben a JVSZ vagyonának terhére, beosztottjai igénybevételével újíttatott fel egy VIII. és egy X. kerületi lakást, képviselő-testületi vagy bizottsági felhatalmazás nélkül. Ugyanebben az évben ellentételezés fejében megbízta egy munkatársát különféle szabályzatok legyártásával. Ám a nyomozás során kiderült, hogy az illető más intézmények szabályzatát emelte át, vagyis a megbízásban szereplő munkát nem végezte el – az érte járó 200 ezer forintot Szabóék mégis kifizették.

A Parlament előtt tüntető férfi azzal is hűtlen kezelést követett el az ügyészség szerint, hogy a JVSZ vagyonának terhére munkavégzés nélkül fizetett ki egy autószerviz által kiállított számlát. Bár a nyomozás adatai szerint Szabó a cselekménysorozatával több tíz milliós vagyoni hátrányt okozhatott munkáltatójának, ám ebből csak alig másfél milliós nagyságrend volt bizonyítható.

Korábban megírtuk, Szabó Gábor kacskaringós utat járt be a Kossuth téri sátorig. 1998-ban az SZDSZ jelöltjeként lett önkormányzati képviselő és frakcióvezető a főváros VIII. kerületében, majd a városrész akkori SZDSZ-es polgármestere, az azóta elhunyt Csécsei Béla nevezte ki a már említett JVSZ élére. Ám kapcsolatuk hamar megromlott. Szabó később a kerület új, fideszes vezetése irányába „nyitott”, itt is pozíciót kapott, s megszervezhette a Jófiúk Biztonsági Szolgálatot, amely az önkormányzattól kapott feladatokat és pénzt. Ám miután kiderült, hogy a Jófiúk élére a hazai alvilág egyik vezetőjének tartott Portik Tamás egykori testőrét és sofőrjét, Sarkadi Józsefet nevezte ki, távoznia kellett. Az SZDSZ és a Fidesz után Szabó Gábor próbálkozott az MSZP-nél, az Együtt 2014-nél és a Demokratikus Koalíciónál is. Mostanában Gyurcsány Ferencet favorizálja. A Szabó által vezetett Ország Gyűlése Mozgalom egyébként holnapra tüntetést szervez az Országház elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.