Volt SZDSZ-es tüntet

A Kossuth téri „maratoni” demonstráció szervezője most Gyurcsány Ferenc híve.

2015. 01. 05. 3:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 8-án vert sátrat a Parlament épülete előtt a magát Ország Gyűlése Mozgalomnak nevező csoport, amely kisebb megszakítással (egyszer a szél összedöntötte a tüntetők kuckóját, majd egy ideig a Szabadság téren időztek) majdnem öt hónapja a Kossuth téren táborozik. A mozgalom vezetője, Szabó Gábor az interneten azt írta, jogerősen február 28-ig szól az engedélyük a gyülekezésre, ám kezdeményezte annak április végéig való hosszabbítását. A rendőrség lapunknak megerősítette, február 28-ig vették tudomásul a rendezvényt, amelyet december 7-én jelentett be egy magánszemély.

Az Orbán-kormány „elzavarásán” kívül koherens programmal nem bíró mozgalom sátorozása azután került reflektorfénybe, hogy az óév utolsó napján Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke egyebek között az ilyen hónapokon át tartó, a gyülekezési joggal visszaélő sátortáborozások miatt vetette fel a gyülekezési törvény módosításának szükségességét. Egyúttal megígérte, ha készül erre irányuló módosítás, előtte ötpárti egyeztetést hívnak össze.

A történetben a legérdekesebb a mozgalom vezetőjének, Szabó Gábornak a személye, aki kacskaringós utat járt be a Kossuth téri sátorig. 1998-ban az SZDSZ jelöltjeként lett önkormányzati képviselő és frakcióvezető a főváros VIII. kerületében, majd a Józsefvárosi Városüzemeltetési Szolgálat igazgatójává nevezte ki a városrész akkori SZDSZ-es polgármestere, az azóta elhunyt Csécsei Béla. Ám kapcsolatuk hamar megromlott, miután az önkormányzati cégnél lába kélt 70 millió forintnak. Emiatt a rendőrség hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel gyanúsította meg Szabó Gábort. Megállapították, a férfi többször megszegte jogköréből eredő vagyonkezelői kötelességét, és a szolgálat vagyonának terhére, a képviselő-testület felhatalmazása nélkül, beosztottjai segítségével újíttatott fel egy VIII. és egy X. kerületi lakást. Szabó Gábor később a kerület új, fideszes vezetése irányába „nyitott”, itt is pozíciót kapott, s megszervezhette a Jófiúk Biztonsági Szolgálatot, amely az önkormányzattól kapott feladatokat és pénzt. Ám miután kiderült, hogy a Jófiúk élére a hazai alvilág egyik vezetőjének tartott Portik Tamás egykori testőrét és sofőrjét, Sarkadi Józsefet nevezte ki, távoznia kellett.

Ezután Szabó próbálkozott az MSZP-nél, majd blogjában az Együtt 2014-nek kampányolt, újabban a Demokratikus Koalíció, s Gyurcsány Ferenc híve. Az önkormányzati választás előtt arra kérte híveit, hogy a főpolgármester-jelöltek közül Bokros Lajosra szavazzanak. Az Ország Gyűlése Mozgalomnak a legnagyobb internetes közösségi oldalon 1400 támogatója van, köztük Gyurcsány testvére, Gyurcsány Éva. A csoport január 10-re kormányellenes tüntetést szervez a Kossuth térre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.