A látogatás lényege: politikai üzenet, gazdasági haszon

Putyin politikai, Orbán gazdasági mozgásterét próbálta bővíteni az elnöki látogatás során.

Veczán Zoltán
2015. 02. 18. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A biztonságpolitikai szakértő szerint mindkét politikus – az orosz elnök és Orbán Viktor is – a mozgásterét akarta bővíteni ezzel a találkozóval: Putyin elsősorban a politikai mozgásterét azzal, hogy megmutatja ország-világ előtt, hogy őt bármikor fogadja egy EU- és NATO-tag ország vezetője.

Az orosz elnök egyébként egyértelműen egy világhatalom vezetőjeként volt jelen, ezt a szerepét is játszotta, és a sajtótájékoztatón is nagyon hangsúlyos politikai üzeneteket fogalmazott meg az ukrán válság kapcsán, ezzel is tágítgatva a politikai mozgásterét. Moszkva külpolitikájának a szankciópolitika bevezetése óta célja, hogy EU-s országokat kimozdítson az európai egységből, és nemcsak nálunk próbálkozik, hanem a cseheknél, szlovákoknál és Ausztriában is – mutatott rá Gálik.

Orbán pedig Magyarország gazdasági mozgásterét akarta növelni, a meglebegtetett, Törökországból érkező gáz lehetőségével, ami egyébként egybevág az unió energetikai több lábon állással, azaz a diverzifikációval kapcsolatos stratégiai terveivel – mondta a szakértő.

Az a néhány, Putyinnal megkötött szerződés önmagában nem jelent nagy elköteleződést Oroszország felé, de ebben a kiélezett helyzetben, amikor mindenki a politikai gesztusokra figyel, mindenképpen jelzésértéke volt. Ezért persze a magyar kormány számíthat valamiféle rosszallásra Nyugatról, és nemcsak Nyugatról, hanem a saját regionális szövetségeseinktől, a visegrádi országoktól, és elsősorban a lengyelektől is – figyelmeztetett. Hozzátette, hogy a magyar külpolitika egyébként is három érdek mentén kell, hogy érvényesüljön: az Európai Unión és a NATO-n belül kell megmaradnia, valamint az utóbbi időben kissé háttérbe szorult visegrádi országokkal kell fenntartania a jó viszonyt. Magát az európai belső kohéziót nem törte meg hazánk ezzel a lépéssel, és külpolitikai irányváltás sem történt például az ukrán válság kapcsán – mutatott rá Gálik Zoltán.

Arra a kérdésre, hogy valóban előnyös-e Magyarországnak az, ha a Gazprom hatalmas mennyiségű gázt tárol nálunk, a szakértő azt mondta, hogy ez stratégiailag fontos Magyarországnak is és Oroszországnak is. Moszkvának az ukrán tranzit elkerülése, Kijev kellemetlenkedésének rövid távú kivédése lehet a célja egy közép-európai elosztópont létesítésével. Hazánknak pedig a források diverzifikálását könnyíti meg, és stratégiai jelentőségünk növekszik egy ilyen elosztópontként, valamint ha máshonnan – akár orosz forrásból a Déli Áramlat alternatívája útján, akár más forrásból – gázhoz jutunk, azt ezekben a tárolókban tudjuk tárolni, ha van kapacitás, de a tőzsdei gázármozgások irányába is több játéktere lehet az országnak, illetve akkor sem kerülnénk bajba, ha például most kötelező lenne lehívni a fel nem használt, szerződésben rögzített gázmennyiséget a Gazpromtól.

Ezzel kapcsolatban egyébként Gálik elmondta, hogy bár az oroszok kellemetlenkedhettek volna azzal, hogy csak bizonyos kötbérért engedik, hogy Magyarország fokozatosan hívja le a fennmaradt gázt – ennek mennyiségéről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, az ország 3-5 évnyi szükségletét fedezi –, mégsem lett volna jellemző, hogy ennyire betűhíven ragaszkodjanak az 1996-ban megkötött szerződéshez. Mint mondta, azóta sokat változott a világ, sokkal rugalmasabb a piac, felpuhult a rendszer, az oroszok itt a keménykedéssel pedig maguk ellen játszanának, hiszen elősegítenék a számukra mindenképpen hátrányos forrásdiverzifikációt, miközben az ő érdekük az, hogy minél szorosabban és minél közvetlenebbül magukhoz kössék a térség országait.

A világháborús emlékezet fontos része Putyin politikájának, és ez általában minden látogatásánál megnyilvánul – mondta Gálik az elnök budapesti koszorúzásaival kapcsolatban –, így nem volt meglepő, ami történt, sőt végül koszorúzással nyitott, és azzal is zárta például a sajtótájékoztatót is. Önmagában ez nem megalázó, bár azzal, hogy ilyen erőteljesen üzent az otthoni szimpatizánsainak – elvégre népszerűségét a kemény, hazafias imázsára építette –, és a világnak is megmutatta, hogy mit és hogyan akar, mi pedig végre is hajtottuk a kéréseit, mert nem tudtunk és nem is akartunk vele konfrontálódni, az legalábbis jelzésértékű volt. Ahogy az is – tette hozzá –, hogy nem a Szabadság téri szovjet emlékművet koszorúzta meg, hogy ne hozza kellemetlen helyzetbe az annak közvetlen szomszédságában szintén második világháborús, de ellentétes üzenetű emlékművet állító tárgyalópartnerét, a magyar kormányt (és ezzel nagy szívességet tett a Jobbiknak, akinek nem kell antikommunista szavazóinak emiatt magyarázkodnia a barátinak tartott oroszok lépése miatt), viszont beletenyerelt egy másik fájó pontba – magyarázta Gálik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.