Bajnaiék eltapsolták Soros pénzét?

Semmiféle önálló átfogó kutatást nem végzett a Haza és Haladás, pedig alakulásakor évi legalább két nagy projekt megvalósulását ígérte.

Bákonyi Ádám
2015. 02. 20. 4:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Honlapja szerint tavaly júliusban adott utoljára életjelet magáról a Bajnai Gordon alapította Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány egy külpolitikai hírösszefoglalóval. Az ezt megelőző bejegyzés 2013 októberéből származik, ami a paksi atomerőmű tervezett beruházásáról szól. Szigetvári Viktor lapunknak állította, az alapítvány működik, a feltűnő csendet pedig azzal magyarázta, hogy az önkormányzati választásig tartó kampány miatt kevés energia jutott a szakmai munkára. Az alapítvány kuratóriumának tagja, az Együtt elnöke eddigi konkrét eredményként a Költségvetési Felelősségi Intézet évenkénti elemzéseit említette, amelyek az alapítvány jelentős támogatásával készültek el.

– Nem nagyon folyt kutatói munka, átfogó kutatás nem volt – ismerte el Szigetvári, de szerinte immár lesz erre lehetőség.

Bajnai Gordon 2010-ben alapította meg a Haza és Haladást azzal a céllal, hogy „átfogó közpolitikai koncepciók” kialakításával támogassa a „közjóra törekvő haladó kormányzás felelős és szakszerű gyakorlatát”. Célként jelölte meg azt is, hogy választ találjanak „a XXI. század Magyarországának egyes kiemelkedő társadalmi, gazdasági és közösségi kihívásaira”. Hivatalos honlapjuk szerint „az alapítvány évente átlagosan két átfogó szakpolitikai javaslatcsomagot készít, amelyek a nemzetközi környezet és hazánk tapasztalatait felhasználva részletesen megvizsgálnak egy-egy témát: majd pedig kidolgozott, kormányzati gyakorlatba átültethető reformjavaslatokat tesznek e problémák megoldására”. Az alapítványban szerepet kapott a volt miniszterelnök kormányának több tagja is. A felügyelőbizottság elnöke Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, tagjai pedig Balázs Péter volt külügyminiszter és Mester Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium volt államtitkára. A kuratórium elnöke eredetileg Hegedüs Dóra, Bajnai egykori kabinetfőnöke lett, a tisztet jelenleg Tordai Csaba, a Miniszterelnöki Hivatal volt államtitkára tölti be.

Az alapítvány leginkább arról híresült el, hogy csak a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progresstől 2011–2013 között több mint 200 millió forintos támogatást kapott. Ennek ellenére – mint az a beszámolókból kiderül – a 2012-es évet már több mint 21 milliós veszteséggel zárta, noha 2011-ben még több mint 45 millió forintos eredményt tudott felmutatni. Mindezek tükrében érdekes, hogy míg Hegedüs Dóra 2011-ben 9,45 millió forintot vihetett haza, ez az összeg 13,56 millió forintra emelkedett 2012-ben. Hasonló tendenciát mutatnak a személyi jellegű kifizetések is. Míg a nyereséges 2011-es évben 19,748 millió forintot fordítottak ezekre, a veszteséges 2012-es évben végül 46,397 millió forintra rúgott ez a költség, összesen pedig 32 millió forinttal emelkedtek a kiadások. Mindezek mellett a Haza és Haladás 2011-ben közel 6,6 milliót fizetett a Tárki Társadalomkutató Intézetnek, 6 milliót a Budapest Intézetnek, és közel 3,8 milliót a Kfib.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-nek. Utóbbinak 2012-ben két összegben összesen 5,5, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézetnek 5, a Tárki Társadalomkutató Intézetnek 3,5, a Magyar Pedagógiai Társaságnak pedig közel 7,5 millió forintot fizettek Bajnai Gordonék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.