Benedek-ügy: „a gombhoz kerestek kabátot”

Felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyész Benedek Fülöpre, az agrártárca volt államtitkárára.

HZS
2015. 02. 20. 20:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benedek Fülöpöt – aki jelenleg az OTP Bank egyik ügyvezető igazgatója – és társait hűtlen kezeléssel vádolják amiatt, hogy a kétezres évek első évtizedének közepén közpénzből finanszírozták Szilvásy György lesencefalui nyaralója elé ültetett szelídgesztenyefák beszerzését és elültetését.

A vádhatóság szerint a vádlottak a facsemeték vásárlását fiktív tanácsadói szerződésekkel fedezték. Az így keletkezett kárt az ügyész vádiratában több millió forintra becsülte, amely összeg egy részének felhasználását ismeretlennek minősítette. Az ügyész a rendelkezésére álló bizonyítékok és tanúvallomások alapján bizonyítottnak látta a vádat, és ennek alapján kérte a bíróságot a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására. Megemlítette, hogy a vádlottak nem voltak büntetve, és a terhükre rótt bűncselekmények és az ítélethozatal között már hosszú idő telt el.

A védők a vádlottak felmentését indítványozták. A vádlottak az utolsó szó jogán mindhárman tagadták bűnösségüket. Benedek Fülöp arról beszélt, hogy a mostani ügyben még mindig vannak homályos pontok, és úgy érzi, hogy „a gombhoz kerestek kabátot”.

Benedek Fülöp védője a tárgyalás után elmondta: a per kulcskérdése, hogy – egy rendkívül tagolt szervezetben végzett munkája alapján – valakit felelősség terhel-e szerződés-aláírásért, ha ezt több százas nagyságrendben teszi napi, heti rendszerességgel. Ez nehéz kérdés, a törvény szerint ugyanis az aláíró felel azért, amit aláír. Az azonban más kérdés – az várható a mostani eljárástól és bírói döntéstől, hogy tisztázza azt –, hogy az aláíró tisztában volt-e a szerződés körülményeivel.

Az ügyben a bíróság február 26-án, csütörtökön hirdetnek ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A pénteki tárgyalás befejeztével a bíró erről tájékoztatta az érintetteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.