Gólyatábor: vádemelés jöhet

Az eset kapcsán két féléves eltiltásra ítélt hallgatói vezető sorsa a napokban dől el.

Swendt Pál
2015. 02. 10. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejezéséhez közeledik az ELTE fonyódligeti gólyatáborában történt nemi erőszak ügyében elrendelt nyomozás – értesült lapunk. Úgy tudjuk, a történteket vizsgáló fonyódi rendőrkapitányság már a jövő hónapban vádemelési indítvánnyal fordulhat az ügyészséghez, majd megkezdődhet az ügy vád-előkészítési időszaka, amelynek során eldől, hogy vádat emelnek-e az ügy terheltjével, K. S. Szilárddal szemben. Mint arról Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője lapunkat tájékoztatta: a Kaposvári Járásbíróság nyomozási bírája az ügyészség indítványával egyezően március 1-jéig hosszabbította meg a gyanúsított előzetes letartóztatását. Ismertetése szerint a járásbíróság azzal indokolta a döntést, hogy a gyanúsított szabadlábra helyezése esetén továbbra is fennáll a szökés, az elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye.

Korábban megírtuk, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának 2014-es gólyatáborában megerőszakoltak egy leendő elsőévest, a szeptember elseje óta rács mögött lévő gyanúsított maga is a tábor egyik szervezője volt: fotósként dolgozott a rendezvényen.

Az üggyel összefüggésben az egyetem felelősségre vonta a kar hallgatói önkormányzatának azóta lemondott elnökét, Galántai Tamást is, mivel kiderült, tudomása volt arról, hogy az erőszak gyanúsítottja korábban is zaklatta már egy hallgatótársát. Bár Mezey Barna rektor a legsúlyosabb büntetés, vagyis az egyetemről való kizárás terhe mellett kezdeményezte a fegyelmit a diákvezető ellen, Galántait végül két szemeszterre tiltották el a tanulmányaitól. A hallgató nem fogadta el a döntést, fellebbezett a fegyelmi bizottság határozata ellen. Úgy tudjuk, a fellebbviteli eljárás a héten zárul, így napokon belül eldől, helybenhagyják-e a korábban kiszabott büntetést. A gyanúsított K. S. Szilárddal szemben az az ELTE egyelőre nem érvényesített szankciókat, az ellene indított fegyelmit ugyanis a büntetőeljárás végéig felfüggesztették.

Ismeretes, nem a fonyódligeti volt az egyetlen botrány az egyetemen, az eset napvilágra kerülését követően ugyanis kiderült, hogy a jogi kar 2013-as táborában is szexuális erőszak áldozata lett egy hallgató. Az érintett HÖK-ös szervezőket ott is felelősségre vonták: két hallgatót elbocsátottak az egyetemről, egy hallgatót két félévre tiltottak el a tanulmányaitól, egy szervező pedig megrovást kapott. Az érintettek itt is fellebbeztek a fegyelmi döntések ellen, de lapunk úgy tudja, a két legsúlyosabb büntetést kapó diák esetében végül helybenhagyták a korábban kiszabott elbocsátást.

A történtekkel összefüggésben az ELTE átfogó tisztújítást jelentett be, amelynek keretében márciusra a teljes hallgatói képviseletet lecseréli.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.