Kifulladóban vannak az ellenzéki tüntetések

Ismét eljöhet Gyurcsány Ferenc ideje. Folytatódik a versenyfutás a baloldal vezető pozíciójáért.

Bákonyi Ádám
2015. 02. 03. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elgyengültek a civilnek nevezett tüntetések, de ez nem jelenti azt, hogy be is fejeződött volna történetük. Mivel alapvetően a baloldal válságjelenségéről van szó, s a baloldal csipetnyivel sincs jobb állapotban, mint 2014 őszén, újabb és újabb megmozdulásokra lehet számítani – mondta Mráz Ágoston Sámuel lapunknak arról, a „százezren”, „hatvanezren” valami ellen szlogennel meghirdetett, korábban sikeres kormányellenes demonstrációk mára legfeljebb pár ezer, pár száz embert mozgatnak meg.

A Nézőpont Intézet kutatási igazgatója szerint a civilnek nevezett baloldali értelmiségiek tüntetéseikkel és erős retorikájukkal alapvetően a 2014-ben ismét leszerepelt baloldali politikai elitnek akarják megmutatni, ők sokkal sikeresebb kihívói a Fidesz-kormánynak. Ám az egyre kisebb közönséget megmozgató rendezvények a kezdeti fellángolás után mára kérdésessé teszik a civilek stratégiáját. – Ezért biztosan felelős az időjárás és a következő választás messzisége is, de legalább annyira lassú hitelességvesztésük. – Az idő múlásával szép lassan az ígért új, civil arcok mögül kibújtak az ismert, leszerepelt baloldali értelmiségi holdudvar prominensei – mutatott rá Mráz.

Szerinte hasonló helyzetet idéz a Demokratikus Kerekasztal anarchikus debütálása, itt is régi arcok ígérték a baloldal megújítását. – A gondot azonban nehéz azoknak megoldaniuk, akik maguk is részei annak – vélte a politológus. Szerinte a civil és értelmiségi megújítási kísérletek megakadása ismét elhozhatja Gyurcsány Ferenc idejét. Ha sikerülne a saját rendezvényeinél nagyobb tüntetést szerveznie március 15-re, át tudná venni a kezdeményezést a baloldalon. – Várhatóan a következő hetekben mindent elkövet a sikeres tüntetés érdekében, s könnyen meglehet, hogy a civil tüntetések résztvevőire számíthat is, hiszen kutatások bizonyítják, azok elkötelezett baloldali szavazók, s állandó tüntetésre járók – mondta Mráz.

Kiszelly Zoltán is a civil tüntetések kifulladását látja. A politológus szerint elfogytak azok a témák, amelyek spontán felháborodást váltottak ki, a résztvevők létszáma folyamatosan csökken, s a fiatalokat kezdi felváltani a hagyományos, idősebb baloldali törzsszavazói réteg. – Beállt a régi, internetadó előtti, 2-3 ezres mozgósítható tömeg – vélte Kiszelly. Valószínűtlennek tartotta, hogy március 15-én megvalósulhatna a Gyurcsány által vizionált, a rendszerváltás utáni legnagyobb ellenzéki megmozdulás. – A rivalizálás, a verseny folytatódik a parlamenti ellenzéki pártok és a tüntetők között, valószínűbb, hogy több helyszínen, egymástól független demonstrációk lesznek – vélte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.