Mennyiért maradnának itthon a doktoranduszok?

És mi lehet a megoldás arra, hogy tényleges fokozatszerzéssel végződjön a doktori iskola? Erről is beszél Keresztes Gábor új DOSZ-elnök.

MNO
2015. 02. 14. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év elején hivatalba lépett elnök tájékoztatása szerint a felsőoktatási államtitkársággal folyamatosan egyeztetnek a hazai doktoranduszok helyzetéről, érdekeiről. Az elmúlt év végén két javaslatcsomagot is benyújtottak, amelyek közül több témafelvetést a Fokozatváltás a felsőoktatásban című stratégiaanyagban is viszontláthattak. Szociális célkitűzéseik közül a legfontosabbak a doktori ösztöndíjak emelése és a phd- vagy dla-hallgatói időszak beszámítása a nyugdíjjogosultság megállapítása során.

Közölte, hogy Palkovics László felsőoktatási államtitkár tájékoztatása szerint mindkét kérdésben tárcaközi egyeztetések zajlanak. Reményeik szerint ezek eredményét a doktoranduszok hamarosan személyesen is megtapasztalhatják. Hozzátette: több fórumon is komolyan felmerült, a doktorképzés ösztöndíjas időszakát háromról négy évre kellene emelni, mivel a gyakorlat azt mutatja, hogy a jelenlegi képzési időszak alatt nagyon kevesen tudnak fokozatot szerezni. Ezt a koncepciót a DOSZ bizonyos feltételek mellett támogatni tudja. Jelezték, hogy a képzés reformját akkor tudják elfogadni, ha a fokozatszerzés jelenlegi rendszere is változik – mutatott rá Keresztes Gábor.

Jelezte: a DOSZ kiemelt célja a hazai doktorképzés minőségének emelése, egységes doktorképzési minőségbiztosítási rendszer bevezetése. Ennek megvalósítása érdekében szervezetük egyeztetést kezdett az Országos Doktori Tanáccsal és további felsőoktatási szervezetekkel. A hazai doktorképzés nem csupán az egyetemek számára nyújt oktatói utánpótlást, hanem jelentős potenciált jelent a hazai kutatási, fejlesztési, innovációs ágazatokban. Jelentősége azonban az ország határán is messze túlmutat, hiszen tudománydiplomáciai szempontból is kiemelkedő szerepük lehet a fiatal kutatóknak. A hazai phd-képzés végső soron tehát egyfajta országmárka is, amelynek fejlesztésében jelentős potenciált látnak – fogalmazott.

A szervezet mintegy nyolcezer doktoranduszt képvisel, továbbra is aktívan részt vesz a felsőoktatási reform döntés-előkészítő folyamataiban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.