Újabb alapítványi iskola zár be

Fiktív tanulók után vettek fel állami támogatást. Őrizetben az egyik vezető.

Gidró Kriszta
2015. 02. 05. 5:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papíron 724, a valóságban azonban 266 tanulója volt az ország nyolc megyéjében a Delfi Koronája Alapítványi Gimnázium és Szakképző Iskolának, amelynek működési engedélyét tegnap visszavonta a Csongrád Megyei Kormányhivatal – jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott. Tájékoztatása szerint sem a személyi, sem a tárgyi feltételek voltak nem adottak az iskola működéséhez, a szegedi székhelyű fenntartó alapítvány ráadásul több törvénysértést is elkövetett.

Az első megkeresést a Csongrád Megyei Kormányhivatal még decemberben kapta az Oktatási Hivataltól, mert az alapítvány nem tett eleget az adatváltozással kapcsolatos bejelentési kötelezettségének. A kormányhivatal által indított hatósági eljárás során kiderült, hogy a Delfi Koronája Alapítvány által fenntartott iskolának nincs sem kinevezett, sem megbízott vezetője, és olyan személy sincs, aki a hivatalos képviseletre jogosult lenne.

Bebizonyosodott, hogy a szervezetnek nincs állandó saját székhelye, sőt a feladatai ellátásához szükséges, jogszabályban meghatározott helyiségek feletti rendelkezési joga sincs. Az intézményben a 2014/2015-ös tanévben tanító pedagógusoknak nem volt munka- vagy megbízási szerződésük, és fizetést sem kaptak. Az iskola több tagintézményét, egy Zala megyeit és egy Hajdú-Bihar megyeit is már korábban törölték a hatósági nyilvántartásból. Emellett a Magyar Államkincstár az intézmény finanszírozását tavaly decemberben felfüggesztette, így nem volt biztosított a további működéséhez szükséges pénzügyi fedezet sem.

A kormányhivatal oktatási főosztálya a vizsgálat során megállapította, hogy a fenntartó az intézményt nem az alapító okiratban és a működési engedélyben foglaltak alapján működteti. Mivel ez a nemzeti köznevelési törvény értelmében súlyos jogszabálysértésnek minősül, Juhász Tünde február 4-ével visszavonta az iskola működési engedélyét, és az intézményt törölte a hatósági nyilvántartásból.

A kormánymegbízott az érintett nyolc megyében – Csongrád, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyékben – kijelölte azokat az intézményeket, amelyekben az érintett diákok folytathatják tanulmányaikat. Juhász Tünde hangsúlyozta: a diákoknak nem kötelező a megjelölt intézményekben tanulniuk, de az iskoláknak kötelező felvenniük a náluk jelentkező hallgatókat.

Lapunk úgy tudja, hogy az alapítvány egyik vezetőjét már őrizetbe vették a fiktív hallgatók után jogosulatlanul felvett állami támogatás miatt. A kormányhivatal ezért kézbesíteni sem tudja határozatát, mert nincs kinek. A határozat így egyelőre nem jogerős. Juhász Tünde hangsúlyozta ugyanakkor, hogy muszáj volt sürgős döntést hoznia, mert a végzős évfolyamok tanulóinak február 15-ig kell jelentkezniük az érettségire.

Mint arról beszámoltunk, Szegeden két hete már megszűnt az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány két iskolája, a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskola, illetve a Rogers Gimnázium. Ezeket azért zárta be a fenntartó, mert az államkincstár tavaly ősszel felfüggesztette az iskolák állami támogatását, így anyagilag lehetetlenült el a két intézmény. Ebben a két iskolában Csongrád, Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megyében több mint ezeregyszáz diák tanult, mintegy kétharmaduk felnőttképzésen vett részt, a tanköteles korúak száma pedig száz volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.