A csalók egyre finomabb módszereket használnak

A Fővárosi Csatornázási Művekre hivatkozva károsítják meg az embereket trükkös vállalkozók.

Szabados Balázs
2015. 03. 04. 20:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az a legjobb csalás, melyet utólag nem lehet bizonyítani, mert az aláírt szerződésen már minden jogszerűnek tűnik. Márpedig néhány legálisan bejegyzett cég az elmúlt néhány hónapban pont ilyen módszerrel károsított meg legalább 20-40 háztartást. A Fővárosi Csatornázási Művekre (FCSM) hivatkoztak, valamint arra, hogy kötelező csatorna-ellenőrzést és -tisztítást végeznek. Sajnos volt olyan nyugdíjas, akitől sikerült így 85 ezer forintot kicsalniuk. A legveszélyeztetettebbek az idős, egyedül élő emberek, akik tisztelettel tekintenek az egyenruhában becsöngető közszolgálati(?) alkalmazottakra, jóhiszeműen beengedik őket a lakásba, és adott esetben kétségek nélkül elhiszik azt, amit ők mondanak.

Egyre több megkárosított ügyfél jelentkezik a csatornázási műveknél. Elmondásuk szerint szedett-vedett munkaruhába öltözött, 2-3 fős társaságok csöngetnek be hozzájuk váratlanul. Nem létező dugulást állapítanak meg, vagy például kétévenként végzendő kötelező tisztítást emlegetnek – mondta az mno.hu-nak Bátori Marianna, a Fővárosi Csatornázási Művek kommunikációs vezetője. Ő nagyjából 20-ra tette azok számát, akik január óta panasszal jelentkeztek náluk, hogy megkárosították őket az FCSM-re hivatkozva, és nyilván jó néhányan vannak, akik egyből a rendőrséghez fordultak, vagy rossz esetben senkihez. A jelenség azonban évek óta fennáll, csak eleinte kezdetleges módszerekkel tévesztették meg az embereket.

„A kamucégek fő ismérve, hogy váratlanul jelennek meg, nincs előre megbeszélt időpont, munkaruha van rajtuk, és az FCSM-re hivatkozva aláíratnak egy nyomtatványt, majd a munka elvégzése után készpénzt követelnek a szerződés alapján. Bejegyzett vállalkozásokról van szó, direkt erre szakosodtak, és számlát is tudnak adni” – nyilatkozta a kommunikációs vezető, majd hozzátette, egy trükkös csalásról van szó, mely az idő előrehaladtával egyre finomodik, ugyanis belépéskor azt mondják az „áldozatnak”, hogy a csatornázási művektől jöttek, de a szerződésben már gyakran benne szerepel az a kitétel, hogy az érintett cég semmiféle kapcsolatban nem áll a Fővárosi Csatornázási Művekkel. A lakás tulajdonosa viszont nem mindig olvassa végig az egész szerződést, így ebben az esetben utólag sem lehet megbüntetni ezeket a vállalkozásokat, hiszen nincs konkrét bizonyíték a csalásra.

Azt is előszeretettel mondják a „munkások”, hogy a szabályzat szerint kétévente kötelező átvizsgálni a lakás vagy ház csatornarendszerét, és persze mindig találnak valami komoly dugulást, amire aztán horribilis árat számláznak ki (mert mondjuk egy kertes házban 20-30 méteres csatornát kellett kitisztítani), és ott a helyszínen szembesítik szerencsétlen lakost, hogy akkor most fizessen azonnal 40-50, vagy akár 85 ezer forintot. A munka egyébként teljesen kamu, kicsit tisztogatnak valami kefével, beleöntenek valami folyadékot a lefolyóba, aztán be is nyújtják a számlát. „Imitálnak valami munkát, lögybölnek valami folyadékot az aknába, de egy laikus nem feltétlenül tudja eldönteni, hogy szakszerűen végzik-e a dolgukat” – mondta Bátori Marianna.

Természetesen nincs semmiféle előírás a tisztítás gyakoriságára nézve, a Fővárosi Csatornázási Művek hangsúlyozza, hogy saját dolgozóik kizárólag a főváros 5500 kilométeres közcsatornarendszerét üzemeltetik. Az emblémával ellátott, kulturált és egységes ruházatú, arcképes igazolvánnyal rendelkező szakemberek nem házalnak csatornatisztítási ajánlattal és legfőképpen nem kérnek készpénzt.

A legfontosabb jó tanács, amit Bátori Marianna adott, hogy amennyiben nincs dugulás a lakásban, nem jön vissza a szennyvíz, ráadásul nem is hívtunk szakembert a tisztításra, akkor legyen gyanús, hogy valamilyen átverésről van szó. „A tapasztalatok szerint ha valaki elkezdett telefonálni hozzánk, még mielőtt a szerződést aláírta volna, vagy konkrét FCSM-igazolványt kért a dolgozóktól, akkor a csalók egyből visszavonulót fújtak, megfutamodnak\" – tette hozzá a kommunikációs vezető.

Az FCSM ingyenesen, éjjel-nappal hívható ügyeleti számán érdeklődhetnek a lakosok a kérdéses ügyekben: 80/455-000.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.