Az adatvédelmi hatóság szerint jogsértő a provokátorlista

A Fidelitas-elnök szerint semmi jogsértő nincs az ellenzéki „provokátorok” listázásában. Az adatvédelmi hatóság másképp gondolja.

Molnár Dániel
2015. 03. 18. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nap folyamán a Fidelitas újdonsült elnöke, Böröcz László bejelentette, hogy „provokátorfigyelő” csapatot alakítanak a március 15-én történtek miatt. A Fidesz ifjúsági tagozata arra kért mindenkit, hogy „aki provokátorokat ismer fel”, küldje el nevüket, képüket e-mail címükre, ők pedig közzéteszik azokat.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalásában jogsértőnek minősítette a Fidelitas akcióját. Azt írják, hogy egy rendezvényen készült felvételt csak a sajtó hozhat nyilvánosságra (a személyiségi jogok megsértése nélkül), magánszemélyeknek és sajtónak nem minősülő szervezeteknek a fényképek készítése és felhasználása során be kell tartaniuk az adatvédelmi törvény rendelkezéseit.

A »provokátornak« tartott személyekről készült fényképek továbbítása, adatbázisba rendezése és nyilvánosságra hozatala nem egyeztethető össze az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseivel, alapvetően sérti az adatvédelmi követelményeket.

A NAIH szerint egyfajta önbíráskodásnak tekinthető, ha a „provokátornak” tartott személyek pellengérre állítása céljából valamely szervezet mindenki számára megismerhetővé teszi azok nevét, politikai véleményét, pártállását és a róluk készült képeket. Semmilyen cselekményre nem lehet válasz a jogsértés, a jogsérelem orvoslása kizárólag a hatályos jogszabályok által nyújtott lehetőségek keretén belül kerülhet sor – húzta alá a hatóság.

A Fidesz közleményben azt írja, senkinek sincs joga arra, hogy szétverje több tízezer ember békés megemlékezését, és ez semmilyen összefüggésben nincs a gyülekezési joggal. Vadai válaszát várják arra a kérdésre, hogy miért küldték Szabó Gábor III. kerületi DK-s pártaktivistát március 15-díszünnepségre. „Az MSZP válaszát is várjuk azzal kapcsolatban, elfogadhatónak tartja-e, hogy magát civilnek hazudó pártaktivistájuk, Antal Nikoletta Henrietta több tízezer család békés ünnepségét akarta tönkretenni” – írják.

Az ellenzék felháborodott a Fidelitas új vezetőjének szavai miatt. A Magyar Liberális Párt és az Y-GEN Egyesület, az Együtt társult ifjúsági szervezete ismeretlen tettes ellen feljelentést tett személyes adattal való visszaélés bűncselekmény kísérletének alapos gyanúja miatt. A PM ifjúsági tagozata, a ZöldFront a feljelentésen túl Böröcz lemondását is követeli. Az Ifjú Demokraták ironikus közleményükben üdvözölték, hogy „a Fidesz házmesterképző tagozatot nyitott”, majd III/III-asoztak egy jóízűt és közölték, hogy örömmel jelentkeznek a provokátorlista első helyére. Az előbbi felnőttpártja, a DK pedig felszólította a Fideszt, hogy álljon el „diktatórikus tervétől”, és tegyen le a gyülekezési jogukkal élők „állampárti megfigyeléséről”, megfélemlítéséről. Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségi tagja nyílt levelet fogalmazott meg a Fidelitas tagjainak, amit ő „Fiatal Bolsevikok Szövetségének” nevezett. Közölte: meg volt arról győződve, hogy azt a világot, amit ő már meg sem élt, nem lehet visszahozni. De most úgy látja, hogy a Fidesz ifjúsági tagozata készen áll erre.

Nem meglepő az ellenzék tiltakozása, de a Fidelitas ötlete nem csak azon a politikai térfélen keltett megütközést. Megkérdeztük Böröczöt is az ügyről, aki azt mondta, néhány dolog félrecsúszott. Állítása szerint az állami ünnepen megjelent maroknyi „provokátor” közül két olyan résztvevőről is tudnak, aki valamilyen párthoz köthető: egyikőjük III. kerületi MSZP-tag, a másik pedig egy DK-s aktivista. A Fidelitas-elnök közölte, ők csak azt szeretnék elérni, hogy „olyan, akár állami, akár párt-, akár civil rendezvény, amit egy, a nemzetnek fontos ünnepségen rendeznek meg, azokat a pártok civil köntösbe bújtatott akár tagjai, akár aktivistái ne tehessenek tönkre”. Hozzátette: ezzel súlyos károkat okoznak a civil társadalomnak is.

Arra, hogy jogsértő-e a „provokátorfigyelő”, Böröcz azt mondta, információik szerint az általuk ellenzéki pártaktivistának mondott provokátorok nevének és fényképének nyilvánosságra hozatala nem jogsértő. Ugyanakkor kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az adatvédelmi hatósággal nem beszéltek erről.

A baloldali szervezetek általi feljelentésről a Fidelitas elnöke úgy gondolja, azokat nem kell komolyan venni. Ha be tudják bizonyítani, hogy ez jogsértő, a jognak megvannak erre a megfelelő eszközei és az arra hivatottak el fogják dönteni a kérdést – mondta.

A Fidelitas kezdeményezésének Facebook-oldalát, talán a közösségi oldal üzemeltetőjéhez beérkező panaszáradat miatt, délután törölték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.