Egyetlen esély maradt Wilhelm Fruzsina ügyében

A magyar kormány nyitott minden tárgyalásra, hogy emberi megoldás szülessen az ügyben – mondta Szijjártó Péter.

TK
2015. 03. 10. 12:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető közölte, arra utasította Magyarország stockholmi ideiglenes ügyvivőjét, hogy jelezze a svéd igazságügyi minisztériumban és a svéd bevándorlási hivatalban: a magyar kormány nyitott minden tárgyalásra, hogy emberi megoldás szülessen az ügyben.

Az idegenrendészeti eljárás jogerős döntést jelent, már csak egyetlen esély maradt: annak megállapítása, hogy a kiutasítás akadályba ütközik – magyarázta. Mint mondta, az ilyen eljárást alapesetben a kérelmező indíthatja meg, de ezt a svéd bevándorlási hivatal nem várta meg, és hivatalból indított eljárást a kiutasítás akadályba ütközésének a megállapítására. A hivatal gyakorlatában nagyon ritka, hogy az ilyen eljárásokban a kérelmezőnek kedvező döntés születik, és megadják a tartózkodási engedélyt – tette hozzá a miniszter.

Megegyezte: a szóban forgó eljárást egészségügyi indokra hivatkozva indították meg, és ha ezen ok alapján születik döntés, akkor már bírósági felülvizsgálatnak sincs helye.

Szijjártó Péter elmondta: láthatóan a svéd bevándorlási hivatal gyors és Wilhelm Fruzsinának nem kedvező megoldásra törekszik. A miniszter közölte: most igyekeznek Svédországban hozzáférhető, ingyenes jogi segítség lehetőségét felkutatni a család számára. A miniszter hangsúlyozta: továbbra is az emberi megoldást szorgalmazzák, és kedden a budapesti svéd nagykövetségnek is jelzik, hogy Magyarország nyitott minden jogi, technikai és pénzügyi kérdés megvitatására ennek érdekében.

Az Index március 3-án írt arról, hogy a svéd bevándorlási hivatal vissza akar küldeni Magyarországra egy 20 éves értelmi sérült magyar lányt, aki árva, és az elmúlt két évben Malmőben élt nagynénjénél. A hatóságok a döntést azzal indokolják, hogy túl nagy terhet jelentene Svédországnak, ha a lány élete végéig gondoskodni kellene róla. A cikk szerint a svéd bevándorlási hivatal 2014-ben elutasította a lány tartózkodási engedély iránti kérelmét, legutóbb pedig felszólította, jelenjen meg a hivatalban, és vigye magával a Magyarországra szóló repülőjegyét is.

A lány 18 évesen, 2012 nyarán ment ki Svédországba meglátogatni nagynénjét, és ott maradt, mert közben magyarországi gyámja tudatta, hogy már nem akarja ellátni. A lány azóta egyetlen juttatást, a fogyatékossági támogatást kapja, amely a svéd viszonyok között keveset érő havi 1550 korona (51 ezer forint).

A svédországi rokonnal kapcsolatba lépett a magyar Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal is, amely megígérte, hogy ha kiutasítják a lányt, nem engedi az utcára kerülni, Magyarországon keresnek neki gondnokot és elhelyezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.