„Ez az egész per kamu”

A rendőrség máig nem kért bocsánatot a kilőtt szemű Nagy Lászlótól.

2015. 03. 04. 15:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogy van? – kérdezem sután Nagy Lászlótól a Fővárosi Törvényszék folyosóján.
– Nem jól. Nemcsak a szemem, a lelkem is megsérült akkor, október 23-án. A lelki problémákat pedig nem lehet gyógyítani. Nem tudok felejteni.

– Miért jött el a mai tárgyalásra?
– Morvai Krisztina és Gaudi-Nagy Tamás meghallgatása miatt. Rengeteget tettek a 2006. őszi áldozatokért, kötelességemnek éreztem, hogy eljöjjek.

– Mit érez most, hogy itt állnak néhány méterre azok a volt főrendőrök és beosztottaik, akik közvetve felelősek az önnel történtekért?
– Nem jó érzés.

– És ahhoz mit szól, hogy az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést és előzetes mentesítést kért rájuk?
– Ez az egész per kamu. Ha engem kérdez, én a lehető legrosszabbat kívánom nekik. Hadd tudják meg ők is, mi a szenvedés! Én már tudom. Elvesztettem a bal szememet. A gumilövedék széttörte az arccsontomat. A szájpadlásomon át szedték ki belőlem a kétcentis lövedéket. Két hétig kórházban voltam, aztán kirúgtak a munkahelyemről, az élettársam elhagyott, rokkantnyugdíjas lettem. Havi 64 ezer forintból élek, de ez a rezsimre is alig elég. Eredetileg építőipari szakmunkás voltam, festettem, burkoltam. Most alkalmi munkákból próbálok megélni.

– Kit tart felelősnek mindazért, ami önnel történt?
– Gyurcsány Ferenc a fő felelős. Ő irányította a rendőrséget, az ő utasítása nélkül nem lett volna tömegoszlatás, rendőrterror. De a rendőrök is bűnösök, mert a törvény szerint nem lövöldözhettek volna fejmagasságban.

– Hogyan zárultak az ügyében az eljárások?
– A térfigyelő kamerák felvételei eltűntek, az ügyészség képtelen volt azonosítani, aki kilőtte a szememet. A Hír TV-nek viszont sikerült. Láttam, hogy megtalálták az egyik puskás rendőrt, aki rám lőhetett, a nevére már nem emlékszem.

– Tinesz Mihályra gondol?
– Azt hiszem. Odamentek a házához, és megkérdezték tőle, milyen érzés emberre vadászni. Én csak azt kívánom neki, hogy élje át, amit én.

– Az ember azt hinné, hogy ha a rendőrség valakinek kilövi a szemét, akkor sűrű bocsánatkérések közepette, peren kívül kártérítést és életjáradékot fizet az áldozatnak. Önnel is így történt?
– Viccel? Ötévnyi pereskedés után ítélt meg nekem a bíróság valamennyi kártérítést. De soha senki nem kért tőlem bocsánatot. Így nincs is kinek megbocsátani. Nem is tudnék.

– Jövő kedden Gyurcsány Ferenc tesz tanúvallomást. Akkor is eljön?
– Itt leszek. Meghallgatom, mit hazudozik összevissza. Máshoz úgysem ért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.