Moratórium az elszámolásig

Az érintettek nem kerülhetnek utcára a számok egyeztetésének végéig.

Jakubász Tamás
2015. 03. 03. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lejárt a múlt hét végén a kilakoltatási moratórium. A végrehajtók – a jogszabály előírása szerint – most, ha kell, soron kívül intézkedhetnek az érintett ingatlanok kiürítéséről. Bizonyos esetekben ugyanakkor a tiltás tovább él, így a hiteladósok nagyobb csoportjai tavasszal nem kerülhetnek az utcára. Érdeklődésünkre a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara mellé kirendelt miniszteri biztos azt mondta: az elszámolás szabályait rögzítő múlt évi törvény szerint a korábban megakasztott végrehajtások csak azután folytatódhatnak, hogy a végrehajtó tudomást szerez az elszámolás megtörténtéről.

– A pénzintézetnek először tájékoztatnia kell a hitelfelvevőt, ezután be kell jelentenie a végrehajtónak, hogy a számszaki kimutatást elküldte az adósnak – mondta Szekér Judit. – A végrehajtók a bejelentés után, mégpedig hatvan napon belül intézkedhetnek a következő eljárási lépésről – fogalmazott a szakember, majd felidézett két lényeges momentumot. A korábban devizaalapú kölcsönt felvevő ügyfelek márciusban és áprilisban juthatnak hozzá az elszámolásról szóló banki közléshez. Szekér Judit azt jegyezte még meg, hogy az adós a pénzügyi békéltető fórum előtt vitathatja a hitelintézet számítását.

Sok más esetben azonban nemigen kerülhetik el az adósok a legrosszabbat. Felidézhető ez ügyben az elmúlt idők statisztikájának néhány eleme. Az adatsorok egyrészt megmutatják, hogy – a pénzügyi világválság kirobbanása utáni esztendőkben – évente nagyjából négy-ötszázezer végrehajtás kezdődött el. Az eljárások kisebb részében – általában évente kevesebb mint háromezer alkalommal – került sor az adósok ingatlanjának elárverezésére, miközben kilakoltatást néhány száz ügyben foganatosítottak a hivatalos személyek. Szembetűnő az is, hogy a végrehajtók elé kerülő ügyek többségénél a követelés nem éri el a százezer forintot: ilyenkor a tartozások rendszerint közüzemi elmaradás, kiegyenlítetlen telefonszáma, parkolási díj miatt halmozódnak fel.

Érdemes egy pillantást vetni a pénzbehajtási eljárások számának idei alakulására is. Ezekből az látszik, hogy 2015 első két hónapjában a hitelezők 76 ezer alkalommal kérték a tartozások behajtásához szükséges dokumentum, a fizetési meghagyás kiállítását a közjegyzőktől. A korábbi időkben ennél magasabb értéket hozott a két téli hónap: tavaly megközelítőleg kilencvenezer ügy vette kezdetét, de 2013-ban és 2012-ben is nyolcvanezer feletti adatot jegyeztek fel.

– Az eltérés lehet csupán a véletlen műve, s előfordulhat, hogy az értékek a későbbiekben kiegyenlítődnek – mondta kérdésünkre az országos közjegyzői kamara elnöke. – Abban ugyanakkor nincs változás – folytatta Tóth Ádám –, hogy az eljárások nagyjából kétharmadát a közműcégek kezdeményezték nemfizető ügyfeleikkel szemben. Más esetekben parkolási büntetések, ritkábban hitelkártya-tartozások, vissza nem fizetett áruvásárlási hitelek miatt terelte a hitelező jogi útra adósa ügyét. Az elnök szerint a pénzbehajtási statisztika átalakulásához, a fogyasztók tartozásának mérséklődéséhez leginkább két tényező vezethet el: a gazdasági folyamatok beindulása és a devizahitelek végleges megszüntetése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.