A devizahitelek végnapjai

Az Orbán-kormány számos konfliktust vállalt azért, hogy az adósokon segítsen, és csökkentse a devizakitettségből adódó kockázatokat.

2014. 11. 25. 23:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Matolcsy György még nemzetgazdaságiminiszter-jelöltként 2010 májusában pendítette meg, hogy a devizahiteleseknek felkínálják a jelzáloghitelek forintosításának lehetőségét. Orbán Viktor pedig arról beszélt, nem szabad megengedni, hogy Magyarországon kettős pénzrendszer működjön. Mindebből azt a következtetést vonhatták le a választók, hogy a kormányzásra készülő jobboldal megoldást keres az elszaladt törlesztőrészletek miatt bajba került adósok helyzetére. A Fidesz–KDNP igyekezett tartani az ígéretét. Első körben korlátozta a devizakölcsönöknél a jelzálogjog bejegyzését, többször meghosszabbította a kilakoltatási moratórium határidejét, majd bevezette a kilakoltatási kvótát. Az Országvédelmi terv keretében 2011 szeptemberében a miniszterelnök bejelentette, hogy a devizahitelesek rögzített, kedvezményes árfolyamon, egy összegben végtörleszthetik adósságukat. A megadott határidőn belül csaknem 170 ezren éltek a lehetőséggel. Öt hónap alatt több mint 1300 milliárd forint értékű kölcsönt fizettek vissza, ami elérte a devizahitel állomány 24 százalékát. A tehetősek könnyebben szabadultak meg tartozásuktól, míg többen a lakásukat adták el, úgy fizettek. Kevésbé voltak szerencsésen, akik forinthitel felvételével próbálkoztak, a bankok ugyanis igyekeztek keresztbe tenni a végtörlesztésnek. Ebből szökkent szárba a kartellügy, a Gazdasági Versenyhivatal összesen 9,5 milliárd forintra bírságolta meg a tizenegy összejátszó pénzintézetet. A sort lehet folytatni az árfolyamgáttal, a Nemzeti Eszközkezelő felállításával és az ócsai lakópark felépítésével.

Más-más formában, de sokan kaptak segítséget, ám a probléma súlyát jól érzékelteti, hogy egy kormányzati ciklus nem volt elegendő a helyzet végleges rendezésére. A Fidesz egyebek mellett ismét a devizahiteleseknek ígért segítséggel futhatott neki a 2014-es választásnak. Így érkeztünk el a forintosításhoz, amelynek során mintegy 400 ezer adós hitelét válthatják át. Feltehető a kérdés, miért nem tette meg ezt a kormány az előző ciklusban, így sem végtörlesztésre, sem árfolyamgátra nem lett volna szükség. Magyarázatként szolgálhat, hogy most sikerült tisztázni a jogi körülményeket. A különböző ügyek megjárták a bíróságokat, a Kúriát, az Alkotmánybíróságot, valamint az Európai Bíróságot. A döntések alapján derült ki, hogyan számoltathatók el a bankok, és milyen árfolyamon válthatók át a hitelek. Talán több kormánypárti politikusnak is érdemes lett volna várnia, kár volt azzal kecsegtetni az embereket, hogy a piacinál kedvezőbb áron forintosíthatnak. Igaz, a fair bank rendszer létrehozásával és az elszámoltatással esély nyílik arra, hogy ne legyen fájó az átváltás. Az adósok azonban majd akkor látnak tisztán, ha jövőre fehéren-feketén kiderül, mennyi pénzt kapnak vissza, mennyivel csökken a tőketartozásuk, és mennyit kell fizetniük havonta. Az árfolyamváltozásoktól azonban biztosan nem kell többet tartaniuk.

Az Orbán-kormány számos konfliktust vállalt azért, hogy az adósokon segítsen, és csökkentse a devizakitettségből adódó kockázatokat, amelyek a gazdaságot is gúzsba kötik. A felelőtlen hitelezés kedvezőtlen hatása így is sokáig megmarad. Akárcsak a tanulságai.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.