Nagy pofont kaphat a kormány

Több tízmilliárdos kiadást jelenthet a költségvetésnek, ha a strasbourgi emberi jogi bíróság kedden elmarasztalja hazánkat a börtönök túlzsúfoltsága miatt.

HZS
2015. 03. 10. 5:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden Strasbourgban kimondhatják: Magyarországon a büntetés-végrehajtás terén rendszerszintű problémák vannak. Az úgynevezett pilot judgement („mintaítélettel végződő”) eljárás rámutathat: hazánk megsértette az emberi jogok európai egyezményét, amely kimondja, hogy senkit sem lehet kínzásnak, embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek kitenni. Márpedig a hazai, zsúfolásig megtelt börtönökben sok rab három-négy négyzetméternél kisebb zárkahelyen éli életét.

Az embertelen életkörülmények miatt egyre többen fordulnak nemzetközi fórumhoz. Az Emberi Jogok Európai Bírósága Strasbourgban 2013. július elején egy ilyen ügyben 12 ezer euró kártérítést és 2 ezer euró költséget ítélt meg egy egykori magyar fogvatartottnak. A Népszabadság információi szerint februárban nagyjából 550 magyar panaszt tartottak nyilván Strasbourgban, ami az ítélet nyomán további milliárdos kifizetéseket jelentene az államnak. A több mint félezer ember fejenkénti kártérítése pár ezertől több tízezer euróig terjedhet.

Egy, az Ügyvédvilág internetes portálnak adott korábbi interjújában Magyar György ügyvéd elmondta, hogy a strasbourgi bíróság precedensértékű ítélete után a reménytelen helyzetben lévő elítéltek sorra kereshetnek majd ügyvédeket a siker reményében – ez pénzbe számukra nem kerül, mégis milliókhoz juthatnak.

Még komolyabb gondot okozna a kormánynak, ha a bíróság a börtönviszonyok javítására szólítana fel. A Népszabadság információi szerint 40-50 milliárd forintot kellene új fegyintézetek létesítésére fordítani, és további 10 milliárdot a működtetésre – a lap szerint készült erre egy 2019-ig tervezett projekt, de politikai döntés még nem született.

Csóti András, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának vezetője januárban elmondta, hogy az idei év első negyedévében hatszáz új férőhelyet adnak át a Budapesten, Martonvásáron és Szombathelyen, és további két jelentős beruházást terveznek Szirmabesenyőn és Solton. Mint kiemelte, az átlagos fogvatartotti létszám több mint 18 ezer fő volt, ami 141 százalékos férőhely-kihasználást jelent – hatezer ember tehát „rendszeren felülinek” tekinthető.

A börtönben ülők számához még hozzájárul az a 4120 fő is, aki a március 9-i adatok szerint előzetes letartóztatásban ül – közölte az MNO-val Balogh Zsolt, a BVOP Kommunikációs Főosztály vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.