Nem csak a használt lakást keresik

Egyre több az építkezés, a fővárosban főleg a budai oldal népszerű a befektetők körében.

Hajdú Péter–Horváth Attila
2015. 03. 05. 5:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly körülbelül ötven százalékkal több új társasházi lakást adtak el Budapesten, mint 2013-ban – áll az OTP Jelzálogbank legfrissebb elemzésében. Az ingatlanpiaci értékesítők adatközléseit számításba vevő tanulmány ugyanakkor azt is megállapította, hogy az élénkülő keresletre a beruházók mostanában kezdenek új befektetésekkel reagálni. Az OTP szerint így idén negyedével nőhet az újonnan épített társasházi lakások száma a fővárosban. Megállapították, hogy az átadott, de eladatlanul álló ingatlanok száma az utóbbi öt évben 3800-ról 1100-ra csökkent Budapesten.

A mintegy 2500 eladott ingatlannál a gazdasági válság beköszönte óta csak 2011-ben értékesítettek többet. Tavaly a XI. kerület volt a legnépszerűbb 470 lakással, Újbuda, a IX., VIII. és XIII. kerület pedig az összes eladás közel kétharmadát adták. Az elemzés szerint a forgalom általában az ingatlanpiacban rejlő jó befektetési lehetőségek hatására élénkül, amihez a XI. kerületben a négyes metró tavalyi átadása jelentősen hozzájárul. A jó közlekedési lehetőség minden vásárlónak, albérlőnek fontos szempont.

Előrejelzésük szerint a lakásárak utóbbi években tapasztalt csökkenése idén mindenképpen megáll. A kiadásból származó, új lakások esetében az átlagot jócskán meghaladó hozam sokakat ösztönöz lakásvásárlásra. Az OTP Jelzálogbank szerint az elmúlt években annyira leszűkült az új lakások kínálata, hogy bizonyos területeken érezhetően hiánycikk lett. Az élénkülő keresletre a beruházók tavaly egyelőre még nem reagáltak, de idén az átadott lakások száma már látványosan nőhet.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014-ben mintegy 30 százalékkal nőtt a fővárosban kiadott lakásépítési engedélyek száma. Bár a javulás csak az évszázados mélypontnak tekinthető 2013-as évhez képest tűnik jelentősnek, egy részét családi házak adhatják, az értékesítési céllal épült lakások száma így is nőni látszik a jelzálogbank szerint. 2015-ben 82 új nagyobb építkezés befejezésével számolnak, ugyanakkor ebből csak kettőben jön létre száz lakás.

Az elemzés szerint Budapest egyre kisebb részére, a drágább kerületekre szűkül a beruházók által vonzónak ítélt fejlesztési terület. Kiemelték, hogy a nemzetközi szinten is magas, 27 százalékos áfaszint mellett ugyanis jellemzően itt érheti meg a beruházóknak új befektetésbe vágni. Míg 2008-ban a megépülő beruházások negyede volt a Duna jobb partján, mostanában az új társasházak egyre inkább a budai oldalon összpontosulnak. Mindezzel párhuzamosan az átlagár is nő:  a jelzálogbank szerint az idén megépülő lakások átlagos hirdetési ára meghaladja majd a 450 ezer forintot négyzetméterenként.

A piaci felpörgést jelzi az is, hogy tavaly húsz százalékkal, 422 milliárd forintra emelkedett a Fundamentánál kötött szerződések teljes összege, ami minden korábbi növekedést meghalad. A szerződések számában szintén csúcsra ért a cég. A 139 ezer szerződéskötés 12 százalékos emelkedést jelent egy év alatt. Továbbra is a négy évre kötött takarékossági számla a legnépszerűbb, az ilyen szerződést kötők 63 százaléka kihasználja a maximális, havi 20 ezer forintos befizetési lehetőséget. A megtakarítási forma sikerét mindenekelőtt annak köszönheti, hogy évi 240 ezer forintos befizetéshez 72 ezer forint állami támogatást is hozzáír az állam. Újdonság volt tavaly, hogy a gyermekek takarékoskodásra szoktatása érdekében külön programot indított a cég. 2014 októberétől ötezer számlát nyitottak gyermekeiknek a szülők, s ezen szerződéses összeg elérte a 24 milliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.