Nem is felhők, hanem vízfolyamok vannak felettünk

A vizes katasztrófák figyelmeztetnek bennünket a jövő problémáira, a tudomány segítségét kell kérni – hangsúlyozta Áder János.

MA
2015. 03. 04. 16:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rekordokat döntő árvizek egy helyen, vízhiány, elsivatagosodás máshol. A víz körforgásának felgyorsulása miatt ma már helyenként nem felhők, hanem „vízfolyamok” vannak felettünk, amelyből aztán özönvízszerű esők keletkeznek, így elkezdődött a tengerek vízszintemelkedése is – mutatott rá. Olyan döntések előtt állunk, amelyek meghatározhatják az elkövetkező 20-30 év fejlődési irányát, és legalább két, bennünket követő generáció esélyeit – hangsúlyozta Áder János.

Kifejtette: közös döntéseinktől és cselekedeteinktől függ, hogy elegendő tiszta víz áll-e majd utódaink rendelkezésére, és élhető lesz-e a klíma a Földön az emberiség számára. Lesz-e valódi fejlődés, meg tudjuk-e teremteni a társadalom és a természeti környezet harmóniáját, gazdasági fejlődésünk fenntarthatóságát – vetette fel a köztársasági elnök. Rámutatott arra, hogy vannak, akik már érzik ennek hatásait, és vannak, akik még csak a felkészülésnél tartanak.

Nem sci-fi, hanem közeli valóság, hogy Londont hatalmas tengeri mozgó gáttal kell védeni, és Velencét is csak ez mentheti meg – sorolta Áder János.

Emlékeztetett a 1,5 éve rendezett Budapesti Víz Világtalálkozó sikerére, amelynek üzenetei beépültek a fenntartható fejlődésről szóló New York-i tárgyalások vízről szóló eredményeibe, és az áprilisban, Dél-Koreában tartandó Víz Világtanács ülése is hasznosítani tudja a budapesti közös gondolkodás eredményeit.

Az ENSZ adatai szerint közel kétmilliárd ember még mindig fertőzött vizet kénytelen naponta fogyasztani, évente másfél millió ember hal meg hasmenéses betegségben, amelynek nagy részét a nem megfelelő minőségű víz, a szanitáció hiánya és a drámai higiéniai helyzet okozza – emelte ki az államfő.

Fel kellene ismerni, hogy a városi víz- és szennyvízgazdálkodás technológiai és szemléleti megújulást kíván, mert 19. századi infrastruktúrával és technológiával nem lehet a 21. század kihívásait megoldani.

Elérkezhetett az idő a víz- és a szennyvízpiac szabályozásának összekapcsolására is. Kérdés, hogy az állam rábízhatja-e a piacra a vízipari beruházásokat. Ezekre a problémákra kell választ adniuk a háromnapos tanácskozás résztvevőinek – jelezte. Áder János szerint a víz- és szennyvíziparban működő vállalkozásokat még szorosabb technológiai, kutatási, fejlesztési-beruházási együttműködésre kellene ösztönözni.

Kovács Károly, az Európai Vízügyi Szövetség (EWA) és a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke a kihívások közé sorolta a mennyiség és a minőség szabályozását. A vízszolgáltatás költséghatékonyságának biztosítása a szakemberek, míg a szükséges infrastruktúra és szolgáltatás fenntartása a politikusok feladata – jelentette ki.

Hozzátette: az ENSZ és a regionális szervezetek már deklarálták a szennyező vizet és a teljes költségmegtérülés elvét. Mindenki tudja, hogy minél később cselekszünk, annál magasabb az ár, amit fizetnünk kell – jelentette ki Kovács Károly.

Thomas P. Bostick altábornagy, az Egyesült Államok Szárazföldi Haderejének műszaki főnöke, a Szárazföldi Haderő műszaki csapatainak (USACE) parancsnoka a konferencián arról beszélt, hogy Magyarország és az Egyesült Államok között szoros partnerség van katonai és kormányzati területen egyaránt. A katonai együttműködésen belül kiemelte, hogy Magyarország ad otthont a NATO nehéz légiszállító ezrednek. A konferencia emlékeztet bennünket a vízbiztonság, a vízellátás és a vízgazdálkodás fontosságára, így készek az együttműködésre és arra, hogy tanuljanak a magyaroktól – jelezte. Az altábornagy szerint Magyarország a világ egyik vezető országa a vízügyi kihívások kezelésében.

Megjegyezte: sokakban felmerülhet a kérdés, hogy mi dolga van egy katonai parancsnoknak egy vízügyi konferencián. Elmondta, hogy az Egyesült Államok egyedülálló képességekkel és tapasztalattal rendelkezik a területen, jelenleg a hadsereg kezelésében van az ország vízkészletének és vízi infrastruktúrájának túlnyomó része, és jelentős szerepet vállalnak a katasztrófaelhárításban.

Az Európai Vízügyi Szövetség és a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség által rendezett budapesti vízkonferencián és vízipari kiállításon a települési vízgazdálkodás és víziközmű ágazat legfontosabb szereplői képviseltetik magukat. A nemzetközi tanácskozás kiemelt témája a szolgáltatások és az infrastruktúra pénzügyi és műszaki fenntarthatósága, a konferencia előadói között vannak az Európai Bizottság, a Világbank, a Duna Régió Stratégia képviselői mellett vizes társszervezetek, kutatók és vízipari felső vezetők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.