Pintér volt beosztottja próbaidőn

Két év szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék első fokon a BM egykori helyettes államtitkárát.

2015. 03. 05. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év – négy esztendő próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék első fokon Eiselt Györgyöt, a Belügyminisztérium egykori helyettes államtitkárát folytatólagosan elkövetett hivatali vesztegetésért hétfőn. A törvényszék tájékoztatása szerint az elsőrendű vádlottal szemben 14,4 millió forint értékben vagyonelkobzást is elrendeltek. A másodrendű vádlottat, az Eclipse Zrt. korábbi ügyvezetőjét, Deák Endrét egy év két hónap – három év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélték. A Központi Nyomozó Főügyészség súlyosbításért fellebbezett, és végrehajtandó szabadságvesztést kért a két vádlottra. Az ítélet tehát nem jogerős.

A bíróság megállapította, hogy az Eclipse 2006 és 2009 között két nagy értékű gépkocsit adott ingyenes használatba Eiseltnek és családtagjainak. Az elsőrendű vádlott ebben az időszakban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalánál, majd a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál dolgozott hivatalos, illetve vezető beosztású hivatalos személyként, és részt vett az Eclipse által közbeszerzéssel elnyert munkák tesztelésében, átvételében. A törvényszék kimondta: a négy év alatt 14,4 millió forintra rúgó gépkocsihasználattal „sérült a hivatali személyek befolyástól mentes működésébe vetett bizalom”.

Eiselt Györgyöt 2011 júliusában gyanúsították meg hivatali vesztegetéssel. A szabályozási és koordinációs helyettes államtitkár ezután ajánlotta fel lemondását, amit Pintér Sándor elfogadott. Ehhez képest főosztályvezetőként továbbra is a minisztérium állományában maradhatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.