Victoria Nuland most nem jön Szijjártó Péterhez

Az amerikai külügyi államtitkárnak mégsem aktuális a budapesti vizit.

BuL
2015. 03. 16. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhalasztotta látogatását Victoria Nuland – erősítette meg több hírportálnak is a külügyi tárca, habár Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt tervezte, hogy a márciusban Budapestre érkező helyettes államtitkárral „minden nyitott kérdést megvitat”.

Arról nem tudni, hogy pontosan miért halasztotta el látogatását Nuland. Egy orosz hírügynökség nemrég olyan, Magyarországra is vonatkozó szavakat adott a politikus szájába, amelyek el sem hangzottak, Szijjártóék viszont már az előtt visszaszóltak neki, hogy legalább ellenőrizték volna, pontosan mit mondott. Nuland a Szputnyik orosz állami hírügynökség szerint kedden Washingtonban azt mondta, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolna az Oroszország elleni szankciókat ellenző európai államokra, így például Magyarországra. Szijjártóék gyorsan reagáltak: „Magyarország eddig is tartotta és ezután is tartani fogja magát a közös európai döntésekhez, senkinek nem kell aggódnia, és senkinek nem kell nyomást gyakorolnia ránk”. Amikor kiderült, hogy Nuland szavait félrefordították, a tárca közölte: „megnyugvással értesült arról, hogy nem esett szó nyomásgyakorlásról.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium hétfőn a Hvg.hunak arról küldött levelet, hogy teljesen alaptalan azt feltételezni, hogy Victoria Nuland Szijjártó Péter reakciója miatt halasztotta el a látogatását. A külügyi levél szerint az amerikai helyettes államtitkár a szenátusi meghallgatásán arról beszélt, hogy Magyarország megszavazta a közös európai döntéseket, Szijjártó Péter szintén azt mondta, hogy hazánk mindig tartotta magát a közös európai döntésekhez, és ez így is marad, tehát a két politikus egyetért a kérdésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.