„Visszaszerezné” Harrach Péter a Magyar Nemzetet

Ismét Semjén Zsoltot választotta elnökévé a Kereszténydemokrata Néppárt, amelynek ülésén lapunkkal és a Hír TV-vel is foglalkoztak.

MNO
2015. 03. 21. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tisztújító ülésen 119-en szavaztak. A küldöttek döntöttek a hét alelnök személyéről – Bagdy Gábor (72 szavazat), Hargitai János (97 szavazat), Harrach Péter (86 szavazat), Rétvári Bence (87 szavazat), Seszták Miklós (82 szavazat), Simicskó István (93 szavazat) és Soltész Miklós (84 szavazat) –, valamint a 24 tagú országos elnökség összetételéről. A zárt ülésen határoztak arról is, hogy Latorcai János marad az országos választmány elnöke, az ügyészi pozíciót Rubovszky György tölti be, míg a párt tiszteletbeli elnöke Surján László lett.

A zárt ülésen elhangzottakról az Origo hírportál közölt értesüléseket, amelyeket az MNO saját, az Origótól független forrásai is megerősítettek. Ezek szerint a régi-új elnök arra figyelmeztetett, hogy álkeresztény párt létrehozásán munkálkodik a baloldal. Semjén Zsolt szerint az álkeresztény párt létrehozásának az a célja, hogy a kormánypárt támogatóinak táborát megbontsák.

Az ülésen szintén téma volt a Fidesz és a KDNP politikusai által bojkottal sújtott jobboldali média jövője. A KDNP elnöke azt hangoztatta, hogy „a Simicska-ügynek a végére most kell pontot tenni, nem 2017-ben.”

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint „a Hír TV-t lehet pótolni, a Magyar Nemzetet nehéz lesz”; egy ilyen intellektuális súlyú orgánumot „inkább vissza kéne szerezni”.

Hogy ez utóbbi kitétel mire vonatkozik, egyelőre homályos, mivel a Magyar Nemzet sosem volt, és most sincs sem a KDNP, sem a Fidesz tulajdonában. Ismeretes: jelenleg a Fidesz–KDNP bojkottal sújtja a Magyar Nemzetet és a Hír TV-t, politikusai igyekeznek elkerülni, hogy a lapnak nyilatkozzanak, nem adnak interjút, és nem mennek a Hír TV stúdiójába.

A küldöttek elfogadtak három nyilatkozatot is. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint „az egyikben hitet tesznek az ukrajnai konfliktus békés rendezése és egy demokratikus, a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben tartó, független Ukrajna léte mellett. A második dokumentumban felemelik szavukat a vallásgyalázással szemben, amelyet nem lehet más jogokkal legitimmé tenni. A harmadik nyilatkozatban kiállnak – erkölcsi kötelességből is – az Iszlám Állammal szembeni fellépés mellett, a dzsihadisták által elkövetett keresztényüldözésekkel szemben”.

A nap folyamán tisztújítást tartott a KDNP ifjúsági szervezete, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség is. Az MNO információi szerint Nacsa Lőrinc szoros versenyben legyőzte Csontos Szandrát.

Az eseményen Barankovics-emlékérmet vett át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Párkányi Ferenc, a KDNP Fejér megyei szervezetének volt elnöke. Az emlékérem odaítéléséről a KDNP elnöksége és a Barankovics István Alapítvány kuratóriuma dönt. Az elismerésben azok részesülhetnek, akik Magyarország fejlődésének előmozdításáért, a keresztény szellemiség és a kereszténydemokrácia megerősítéséért kiemelkedő munkát végeztek.

Elismerő oklevelet kapott Dárday Vilmos egykori ügyvezető titkár és Déry Zoltán, aki korábban a párt Borsod-Abaúj- Zemplén megyei szervezetében töltött be vezető tisztségeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.