Visszavennék az államot

Rátelepedhetnek-e a baloldali pártok a civil mozgalmakra?

Bákonyi Ádám
2015. 03. 06. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak abban van egyetértés a baloldali, ellenzéki pártok és a civilek között, hogy együttműködésre van szükség a kormány leváltásához. Tóbiás József szerint a civilek számára nem volt vonzó a tavaszi „összefogósdi” a baloldalon, míg a veszprémi időközi választás taktikája bevált. Az MSZP elnöke ezért azt tartaná helyesnek, ha a pártok nem telepednének rá a civilekre, hanem helyi szinten, velük együttműködve dolgoznának ki alternatívákat.

Juhász Péter az állam visszafoglalását nevezte a legfőbb célnak, mondván, a Fidesz elfoglalta az államot. Az Együtt alelnöke szerint a civileknek ebből konkrét ügyek felkarolásával, javaslatok megtételével kellene kivenniük a részüket. Hasonlóképpen vélekedett Kerék-Bárczy Szabolcs is, hangsúlyozva, hogy bár együtt kell működni a civilekkel, a szerepeket nem szabad összekeverni, márpedig a pártok célja a közpolitikai hatalom megszerzése. A DK elnökségi tagja szerint sem szabad a pártoknak rátelepedniük a civilekre, ami azért érdekes, mert pártjának elnöke, Gyurcsány Ferenc már decemberben pártzászlókkal akart a demonstrációjukra vonulni. Schiffer András új munkásmozgalmak, új szakszervezetek létrehozását sürgette. Az LMP társelnöke kijelentette: amíg az elmúlt huszonöt évet „keményen megszívó” emberekből nem jönnek létre olyan tömegmozgalmak, amelyek „folyamatos és kőkemény visszacsapásra” képesek a mindenkori hatalomnak, addig nem lesz stabil demokrácia Magyarországon.

Szabó Tímea a közelgő tapolcai időközi választással kapcsolatban az MSZP-re és a DK-ra utalva aggasztónak nevezte, hogy már megjelentek a pártlogók. A PM társelnöke szerint egészen más eredmény születhet, ha a kiábrándult Fidesz-szavazóknak a Jobbik és egy civil jelölt vagy a Jobbik és a baloldal jelöltje között kell választaniuk. Fodor Gábor a civil demonstrációk mellett a korrupciógyanús ügyeket és az RTL Klub híradóját tartotta még a Fidesz népszerűségvesztése okának. A Liberálisok elnöke szerint azonban az ellenzéknek nem szabad elbíznia magát, mert hasonló volt a helyzet 2012-ben is, ám a Fidesznek végül újra sikerült kétharmados győzelmet aratnia.

A konferencia másik felében a civil mozgalmak arcai osztották meg véleményüket. Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen csoport szervezője szerint a veszprémi siker legitimálta a civilek és a pártok közötti együttműködést. Vágó Gábor volt LMP-s parlamenti képviselő pedig szintén az adott ügyekben, konkrét célért való együttműködést tartotta elfogadhatónak. Szerinte lehet például közös korrupcióellenes tüntetést tartani, ám pártszimbólumok nélkül. – Egy MSZP-zászlóról nem feltétlenül a korrupcióellenesség jut az eszembe – indokolta álláspontját Vágó Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.