„Egy fél órára góré lehettem”

Nyomasztó, torokszorító alkotás készült Csepeli kettős gyilkosság: hatalmat mindenáron! címmel a 2009 januárjában előre kitervelten, aljas indokból elkövetett bestiális kettős gyilkosságról.

Velkei Tamás
2015. 04. 29. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néma csönd telepedett az Uránia filmszínház dísztermére, miután hétfőn este családtagok, hozzátartozók, barátok, csepeli polgárok előtt levetítették a 2009-es csepeli kettős gyilkosságról készült dokumentumfilmet. Az eredeti felvételekkel és statisztákkal eljátszott jelenetekkel tagolt kordokumentum megtekintése után a film narrátora, az esemény moderátora, Végh Péter színész is nehezen tudott megszólalni, illetőleg színpadra invitálni az alkotókat. A film sokkoló jelenettel nyit: rendőrök biztosítják, fényképezik a bűntény helyszínét, a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolát. Az esti híradók már ismertetik a szörnyű hírt.

Ettől a pillanattól a rendezők, Csarnai Attila és Géczy Dávid igyekeztek kronológiai sorrendben feltárni a történteket. Rávilágítanak Deme Gábor hajdani csepeli szocialista politikus, iskolaigazgató torz, hataloméhes jellemére, a diákokat és tanártársait terrorizáló magatartására; samesza, Kun Tamás pedellus ugyancsak deformálódott természetére; arra, ahogy elindultak a lejtőn; tervük kieszelésére. Ugyancsak megismerhetjük a két áldozat, Takács József és Papp László személyiségét; a négy férfit családtagjaik, barátaik, ügyvédeik, szakértők segítségével mutatják be.

Döbbenetes, plasztikus jelenetekben élhetjük át a gyilkosság perceit, amikor a nagyravágyó, ám korlátolt, kisstílű mameluk, Kun Tamás a háta mögött tartott kezére hidegvérrel kesztyűt húz, csőre tölt, miközben diskurál az általa halálra szánt Takács Józseffel. Pár pillanattal később meghúzza a ravaszt, a sokkoló látvány részleteitől megkíméljük olvasóinkat. Majd belép a másik helyiségbe, és követeli az ifjú költőtől és pedagógustól, Papp Lászlótól a szerverterem kulcsát, mivel tudja: a biztonsági kamerák rögzíthették érkezésüket, cselekedeteiket. Azt azonban nem tudja, hogy Papp mellkasán egy bekapcsolt diktafon veszi fel a szörnyűséget.

Mivel a tanár nem találja a kulcsot, Kun egyszerűen hátba lövi. Ezután – ahogy Végh József kriminológus a filmben mondja, talán sorsszerűen – Kun saját magát is kézen lövi. Ezzel borul az addigi terv, és Demének kell elvégezni a Kunnak kiszignált feladatokat: bejutni a szerverszobába, eltüntetni a számítógépet, a bűnjeleket.

Ettől kezdve már nem ők irányítanak – hamar rendőrkézre kerülnek. Képet kapunk a nyomozásról, a vádemelést követő bírósági tárgyalásokról, több alkalommal eredeti kockákon követhetjük nyomon a gyilkosok védekezését, taktikáit. Megérdemelt büntetésüket végül megkapják, mindkettejüket életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélték, feltételesen is csak Deme szabadulhat, jó három évtized múlva. Bár a gyilkosságot egyedülálló módon hangfelvétel örökítette meg, a két gyenge jellemű bűnöző az utolsó szó jogán is tagadott. Igaz, a tárgyalások során Kun egyszer elszólta magát, amikor azt mondta: erre a fél órára legalább góré lehetett. A két férfit azonban nem támaszthatja fel senki, családtagjaik gyásza ma is eleven.

A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolát a Hatékony és Eredményes Tanulásért Alapítvány hozta létre 2006-ban, az intézmény vezetésével az alapítvány kuratóriuma Takács Józsefet bízta meg. Mivel a férfi a városrész képviselő-testületének is tagja lett, bár megtartotta az igazgatói pozíciót, Deme Gábort is kinevezte vezetőnek. 2008-ban Deme hosszabb időre betegállományba került, ekkor átmenetileg csak Takács látta el az igazgatói feladatokat. Éppen ekkor tartottak államkincstári ellenőrzést az iskolában, amelynek során kiderült, hogy az intézmény a sajátos nevelési igényű gyermekek utáni állami támogatást jogosulatlanul vette igénybe, mert az ehhez szükséges adminisztratív teendőket nem végezte el.

A fenntartó alapítvány ugyancsak kifogásolta a működési költségek összegét, ezért a kuratórium vizsgálatot kért Takács Józseftől. Az intézményvezető megállapította, hogy Deme számos mulasztást követett el az iskola szakmai irányításában és gazdálkodásában. Az iskola házi pénztárát szabályozatlanul és szabálytalanul működtette, a bevételeket nem könyvelte le, az anyagokkal és a tárgyi eszközökkel való gazdálkodás szintén szabálytalanul folyt. Deme milliókat utalt át saját cégének élettársa ellenjegyzésével, és fiktív tevékenységekre fizetett ki nagy összegeket bizonylat nélkül.

Takács, bár jelezte a feltárt visszásságokat Demének, úgy döntött, ha Deme pótolja a hiányosságokat, megtarthatja az igazgatói székét. Ám Deme nem változtatott a magatartásán. Takács azt is megtudta, hogy Deme az alapítványi támogatás címén befizetett készpénzből többször jelentős összegeket vett ki. Takács szólt Demének, hogy alkalmatlannak tartja az igazgatói feladatok ellátására, viszont még ekkor is több lehetőséget felkínált számára a jövőt illetően. Deme egyhetes gondolkodási időt kért.

Az intézményvezető Demét 2008. december 23-án felfüggesztette állásából, és vizsgálatot helyezett kilátásba ellene. A pártban és az iskolában felgyorsultak az események, miután Takács jelezte Demének és az MSZP-nek a feltárt visszásságokat, Deme – aki addig polgármesteri álmokat dédelgetett – egyik napról a másikra kimaradt az MSZP csepeli elnökségéből, nem lett kongresszusi küldött, és a párton belüli képzési és oktatási bizottságot is más irányította.

Takács közölte Demével: nem kíván tovább együtt dolgozni vele, és leszögezte azt is, hogy el kell hagynia az iskolát. Deme Kun Tamással (a portásként dolgozó Kun és Deme barátok voltak, az iskolán kívül is rendszeresen találkoztak) 2009. január 7-én este úgy mentek a találkozóra, hogy előtte elhatározták: megölik Takácsot, a kompromittáló iratokat pedig megszerzik, eltüntetik. Az irodában azonban nemcsak Takács volt jelen, hanem Papp László igazgatóhelyettes is, ő rögzítette a gyilkosságot.

– Szándékos, hogy a film csak érinti a politikai szálat?

– Nem akartuk direkt módon és mélyen elemezni a politikai szálat, mert az elhunytak rokonainak kegyeleti jogait, érdekeit, érzelmeit sértettük volna – mondta Csarnai Attila társrendező. – Így született egy rendezői, produceri megállapodás arról, hogy ezt a vonalat csak érzékeltetjük.

 

– Meddig jutottak el?

– Ami tény, hogy a két áldozat és az egyik gyilkos, Deme Gábor mindannyian a szocialista párthoz kötődtek. Ők egy zárt szocialista körben éltek Csepelen, e kör tagjai azt gondolták: a kerületben bármit, bármikor megtehetnek, elintézhetnek, következmények nélkül. Ezt Deme is így gondolta, és jól gondolhatta, mert az akkori szocialista polgármester, Tóth Mihály és az alpolgármester, Orosz Ferenc eltussolták az ügyét. Deme sikkasztásait a szocialista párt akkori csepeli tagozata tudta, és nem lépett közbe.

 

– A film annyit érzékeltet ebből, hogy néhai Takács József kerületi MSZP-s képviselő a gyilkosság napján járt a polgármesteri hivatalban, beszélt Podolák György akkori MSZP-s országgyűlési képviselővel, ám nem tett feljelentést Deme visszaélései miatt. Érthető, ha az a döntés született: párton belül rendezik az ügyet.

– E jelenet pontosan arra utalt, hogy azt hitték, ezt saját berken belül el tudják intézni. Biztos, hogy Demén kívül senki nem gondolt arra, hogy ebből az ügyből gyilkosság kerekedik.

 

– A másik fontos szál: Takács órákat töltött Császár Mihály akkori rendőrkapitánynál, mégsem tett feljelentést.

– Sajnos nem tudjuk, miről szólt a négyszemközti egyeztetés; megkerestük Császárt, de elzárkózott a nyilatkozattól, mert a nyugdíjas rendőr úgy érezte, bizonyos mértékig már akkoriban kompromittálták. Az mondta, hogy maga biztatta Takácsot, tegyen feljelentést, de a képviselő elállt ettől. Igaz, erre sincs bizonyíték.

 

– Lezárta itt ezt az ügyet?

– Lezártam, folytatása nincs, mert olyan tény már nem kerülhet elő, ami alapvetően megváltoztatná a tényállást. A hátteret pedig azért nem tudjuk felderíteni jobban, mert az akkori szocialista politikusok erről soha nem fognak beszélni (ahogy eddig sem), hiszen sárosak az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.