Nem kérdezhetik meg a népet, akar-e börtönt Terenyén

Mert a helyi választási bizottság (hvb) megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

BuL
2015. 04. 16. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A város honlapján közzétett határozat kimondja: a benyújtott aláírásgyűjtő ív formai szempontból megfelel a jogszabályi előírásoknak, a feltenni kívánt kérdés – „Akar-e Ön Bátonyterenyén büntetés-végrehajtási intézetet?” – viszont nem felel meg az egyértelműség követelményének.

Az indoklás szerint a kérdésre lehet ugyan igennel vagy nemmel felelni, de egy „negatív választói akaratot kifejező helyi népszavazás esetén a képviselő-testület nem kerül abba a helyzetbe, hogy eldöntse, megépüljön-e vagy sem Bátonyterenyén a büntetés-végrehajtási intézet”.

A börtönt nem az önkormányzat akarja megépíteni, hanem a magyar állam, így a döntés nem a képviselő-testület hatásköre – teszik hozzá.

Kitér arra is a határozat, hogy a képviselő-testület 180 napon belül köteles az érvényes és eredményes helyi népszavazás döntésének megfelelő rendeletet alkotni, így viszont, ha az „igenek” kerülnének többségbe, akkor börtön létesítéséről kellene döntenie az önkormányzatnak. Ez azonban költségvetést érintő döntés lenne, amelyről nem lehet helyi népszavazást tartani.

A szervező, Szerémi László először március 11-én, majd – miután ezt a hvb 16-án formai okok miatt elutasította – március 23-án ismét kérte a hitelesítést.

A mostani döntés ellen 15 napon belül lehet fellebbezni a Balassagyarmati Törvényszéknél.

A Nógrád megyei Bátonyterenye önkormányzata március 27-én döntött úgy, hogy földterületet ajánl fel új börtön megépítésére a Belügyminisztérium felhívására. A név szerinti szavazáson nyolc képviselő igennel, négy nemmel szavazott.

Az önkormányzati határozat kimondja: az ajánlat kedvező elbírálása esetén felhatalmazzák a polgármestert az ingatlanok tulajdonjogának térítésmentes átadására, kivéve, ha helyi népszavazás eredményeként a képviselő-testületnek ezzel ellentétes döntést kell hoznia.

A minisztérium pályázatára március 31-éig lehetett jelentkezni, a döntés kilencven napon belül várható. A legalább 500 személyes börtön építését 2017-ben kezdenék meg, és 2018–2019-től működne. Bátonyterenye mellett területet ajánlott fel e célra a Tolna megyei Dombóvár és Bátaszék, a Nógrád megyei Balassagyarmat, valamint Szolnok és Békéscsaba is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.