Németh: Ez egy megromlott házasság Amerikával

Az ukrán válságot pedig nagyon súlyos közép-európai kihívásnak nevezte a politikus.

VZ
2015. 04. 16. 5:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Hullám Kulturális és Közéleti Társaság szervezte rendezvényen Németh amellett foglalt állást, hogy az orosz–ukrán háború ismét a figyelem középpontjába helyezte a térséget, a válságot pedig nagyon súlyos közép-európai kihívásnak nevezte.

A politikus úgy vélte, hogy Ukrajna számára egyedül a közép-európai integráció jelenthet lehetőséget a kilábalásra ebből a válságból.

„Ha a közép-európai gondolat nem tud megküzdeni ezzel a problémával, akkor baj van” – magyarázta Németh Zsolt a régiós közös álláspont fontosságát hangsúlyozva. A külügyi bizottság elnöke arra is rámutatott, Magyarországnak azt kellene elmagyaráznia a másként gondolkodó államoknak, hogy adott esetben éppen az oroszokkal való együttműködés révén tudja kivédeni az orosz behatolási, befolyásolási, érdekérvényesítési törekvéseket.

Németh Zsolt kifejtette, hogy a Moszkvával való együttműködés mellett határozottan le kell fektetni a határokat, „vörös vonalakat”, az orosz behatolással, agresszióval szemben, s ki kell állni Ukrajna területi egysége, szuverenitása és függetlensége mellett.

A beszélgetés fókuszában az Egyesült Államok Európa-politikája és a magyar–amerikai viszony állt, amelyet Németh Zsolt egy nagyon rossz, megromlott házassághoz hasonlított. A fideszes politikus ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a mélyponton sikerült túllendülni, és a kapcsolatok egy-két hónapja mintha ismét javulni kezdtek volna.

„Nem Amerika korlátozza a magyar külpolitikát, a szuverenitást. Ha valami korlátozza, akkor az a feszültség, ami megterheli a viszonyt” – húzta alá Németh Zsolt, aki szerint nincs választási lehetőség, ezt a „válságban lévő házasságot” meg kell próbálni sikeresen kezelni.

A külügyi bizottság fideszes elnöke, korábbi külügyi államtitkár szerint éles választóvonal húzható a Magyarország körül 2010 és 2014, valamint a tavalyi év óta kialakult viták között is. Míg Németh szerint korábban a viták a jogállamiság kérdése körül alakultak ki, addig tavaly óta a viták Magyarország orientációja körül bontakoztak ki, ezek nagy része viszont szerinte félreértéseken alapul.

Németh Zsolt szerint ezek tisztázása már a tavaly szeptemberi NATO-csúcs idején megkezdődött, ahol Magyarország ígéretet arra, hogy a következő években megkettőzi védelmi kiadásait, majd részt vett a Baltikum légterének ellenőrzésében. Ebből a szempontból a politikus nagyon fontos és jól időzített döntésnek nevezte, hogy Magyarország csatlakozik az Iszlám Állam elleni katonai koalícióhoz.

Németh Zsolt arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha ezt a biztonságpolitikai szempontok miatt kialakult orientációs vitát sikerül rendezni, akkor a jogállamiság témájában megfogalmazott bírálatok is csillapodni fognak.

A beszélgetésen Magyarics Tamás, Magyarország írországi nagykövete az amerikai külpolitika szakértőjeként vett részt, s arra mutatott rá, hogy bár ez nem hivatalos álláspont, de Amerika ambivalensen áll Európához, mert egyrészt együttműködésre törekszik, ugyanakkor el akarja kerülni, hogy Európa a versenytársává válhasson.

A professzor egyetértett azzal, hogy a magyar–amerikai konfliktus részben félreértésekből fakad, mert mint mondta, egyik fél sem látja mindig pontosan, hogy mi történik a másik országban. Az egyetemi tanár rámutatott, hogy a Fidesz–KDNP ideológiája egyik nagy amerikai párt irányvonalába sem illeszthető bele; a demokraták számára túl nemzeti és nem elég liberális, és bár az „értékkonzervatívok” tudnának azonosulni vele, a gazdasági konzervatívok számára túl etatista.

Magyarics kitért arra is, hogy az amerikai politika a kormány több kezdeményezését egyszerűen nem tudja értelmezni, a nemzetpolitika és a kisebbségi jogok hangoztatása a térségben például a stabilitás és a biztonság szempontjából szólaltat meg vészcsengőket az Atlanti-óceán túlpartján.

Ukrajna esetében Magyarics Tamás arra az álláspontra helyezkedett, hogy Oroszország célja nem a további területi terjeszkedés, hanem egy olyan helyzet fenntartása, amelyben Ukrajna félig-meddig konfliktusban van, s amely elriasztja Európát attól, hogy a „zsebébe nyúljon” és magához karolja Kijevet.

Az amerikai külpolitika szakértője azt is világossá tette, hogy szerinte a jövőben is az Egyesült Államok marad a világ meghatározó hatalma, mert Oroszország „egydimenziós” hatalom, Kína fejlődése pedig lassulni fog.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.