Orbán: Más az útvonaltervünk

Végeredményt hirdethet csütörtökön a helyi választási bizottság a tapolcai időközi országgyűlési választáson.

2015. 04. 15. 3:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett Magyarországra tegnap az utolsó urna is a dél-afrikai Pretoriából, amely a vasárnapi tapolcai időközi parlamenti választásra a külképviseleten leadott egyetlen szavazatot tartalmazta – közölte tegnap a Nemzeti Választási Iroda az MTI-vel. A külképviseleti névjegyzékbe tizenegyen jelentkeztek. A választás végeredményét várhatóan már holnap kihirdeti a testület. Jelen állás szerint 99,13 százalékos feldolgozottságnál Rig Lajos, a Jobbik jelöltje 261 szavazat előnnyel vezet a Fidesz–KDNP aspiránsa, Fenyvesi Zoltán előtt.

Veszprém megye 3-as számú választókerülete vasárnapig hagyományosan a Fidesz egyik fellegvárának számított. Két szakértőt arról kérdeztünk, milyennek tartják a vereségre adott korábbi kormányzati reakciókat. Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója szerint az eredmény elbagatellizálása szokványos politikai fordulat, a saját szavazótábor megerősítését szolgálja. Szerinte ugyanakkor nagy hiba lenne, ha a Fideszen belül nem kongatták volna meg a vészharangot a vereség miatt. A politológus  úgy látja, jórészt a korrupciós és rejtélyes meggazdagodási ügyek állnak a Fidesz csökkenő támogatottsága mögött, aminek például a felelősök félreállításával szabhatna gátat a kormánypárt.

Kiszelly Zoltán politológus lapunknak azt mondta: szerinte a kormánypártok jól kezelik a tapolcai vereséget azzal, hogy próbálják csökkenteni a jelentőségét, ráadásul ebben a szocialisták is partnerek. Rámutatott: a Fidesz a stabil kormánytöbbségre helyezi a hangsúlyt, ez pedig kétségtelenül nem került veszélybe Tapolcán. A szakértő most nem látná értelmét kormányátalakításnak, azzal ugyanis nem nyerne lendületet a Fidesz. Szerinte legközelebb ősszel lenne értelme ilyen változtatásnak.

Demokratikus verseny volt húsz-egynéhány jelölttel, tudomásul kell venni és tiszteletben kell tartani a választók döntését – mondta Orbán Viktor tegnap Zalaegerszegen. A kormányfő újságírói kérdésre, a Jobbik megerősödésével kapcsolatban kifejtette: sajnálják, hogy az emberek inkább a Jobbiknak szavaztak bizalmat. „Mi más útvonalat javaslunk Magyarország számára, másként kötnénk össze Magyarországot Európával és a világgal, mint ahogy ezt a Jobbik tenné” – jelentette ki. Hozzátette: azon kell dolgozniuk, hogy a „mi útvonaltervünk vonzóbb legyen az emberek számára”.

Lehet, hogy történelmi fordulat kezdetén vagyunk, vége a Fidesz teljhatalmának – nyilatkozta a helyzetet értékelve Tölgyessy Péter az Info rádióban. A politikai elemző leszögezte, társadalmunk rettenetesen frusztrált, rettenetes gyűlölet van benne, s a Jobbikon kívül nincs még egy párt, amely ezt a dühöt, haragot jobban kifejezi. Szerinte azért a Jobbiktól várják a választók az elmúlt 25 év rendbetételét, mert Orbán Viktornál nagyobb felelőse nincs a rendszerváltás óta eltelt időszaknak. Úgy vélte, nincs a Fidesznek „atombombája” a Jobbik ellen.

Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a hetilap mai számában a kormánypártok tapolcai vereségét úgy értékelte: azért nem segített semmilyen mozgósítási lista, „választási hókuszpókusz”, mert „nem a stratégiával van baj, hanem a lélekkel. A Fidesz iránti szerelem kihűlt”. „Ma nem lehetne Békemenetet szervezni, mert a menetelők vagy áthúznának a Jobbikhoz, vagy otthon maradnának”. Szerinte az emberek csalódtak a Fideszben, és nem az iránnyal van bajuk, hanem a stílussal és azzal, hogy a kormány 2014 óta nem figyel rájuk. Eközben pedig szavai szerint jöttek az „újhullámos ficsúrok lehetetlenül szűk nadrágokban és zakókban”. Bencsik a tavaly ősszel kezdődött folyamatokban az amerikaiak kezét is látja, akik fölismerték, úgy lehet szétrombolni a rendszer iránti szeretetet, ha „méltatlan emberek méltatlan cselekedeteit” tárják az emberek elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.